Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Třiaosmdesát skautů se vrátilo z Islandu

83 skautů a skautek se v průběhu srpna vrátilo zpět do ČR. Na Islandu se totiž konalo celoevropské setkání skautů a skautek Roverway 2009. Zúčastnilo se jej právě i 83 skautů a skautek z celé…

  • Publikováno: 23. 08. 2009

Dvě předešlá setkání se konala v Portugalsku a Itálii. Účastníci ze 44 zemí světa strávili několik dní dobrodružným poznáváním různých částí Islandu. Navštívili známý národní park Skaftafell, jezero Myvatn, ale prošli se i po úpatí aktivní sopky Hekly.

Všech 2 562 skautek a skautů se šátkem kolem krku pak čtyři dny sdílelo své zážitky u jezera Ulfjotsvatn nedaleko Rejkjavíku. Šátek všechny skauty spojuje – nosí ho totiž na celém světě. Stranou nezůstaly ani různé outdoorové a vodní aktivity, diskuze, kulturní akce a workshopy. Každý se také mohl podívat do skautské kavárny, vikinské nebo výtvarné vesnice, kde mohl ukázat svůj talent při produkci hudby.

Všichni se také zúčastnili mezinárodního karnevalu ostatních kultur, na kterém se jednotlivé země představovaly. Čeští skauti a skautky tak předvedli například náš vynález – kostku cukru – nebo jak se připravují české bramboráky, o které byl obrovský zájem a všichni vyžadovali recept. Karneval navštívil také skaut a islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson a Češi si s ním mohli povídat nebo se vyfotit. „Přišlo mi super, že jsme se mohla setkat se stovkami lidí z celé Evropy a dokonce i s lidmi, jako byl třeba islandský prezident, kterému jsem darovala můj český šátek. Měl z něj radost. Jinde bych se s ním setkala asi těžko,“ popisuje s úsměvem svůj zážitek Kateřina Škopová.

„Roverway je jedinečným setkáním mladých lidí, kteří dokáží pro dospělé často nemyslitelné: povídat si a domluvit se. Kromě toho také poznávají přátele z jiných zemí. A ta přátelství, která na Roverway navázali, jim zůstávají na celý život,“ přibližuje smysl setkání Anežka Novotná, vedoucí českého kontingentu.

„Díky tomu, že Roverway je celoevropskou událostí, mají skautky a skauti možnost se setkat a lépe poznávat odlišné kultury a tradice evropských zemí. Akce se zúčastnilo 317 týmů z 38 evropských a 6 dalších zemí,“ uvedl Benjamin Axel Arnason, šéf PR akce Roverway.

Skautské hnutí, které má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí, mezi Čechy mnoho významných osobností, oslavilo v roce 2007 sto let od začátku své existence.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...