Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Na Pražském jarmarku se předvedou téměř čtyři desítky folkorních sdružení

Již pošesté se letos bude konat jeden z největších mezinárodních festivalů Folklorního sdružení České republiky Pražský jarmark. Konat se bude od 25. do 30. srpna 2009 na Ovocném trhu a vystoupí…

  • Publikováno: 20. 08. 2009

Na letošní Pražský jarmark přijedou tanečníci, zpěváci a hudebníci z Číny, Konga, Indonésie, Kapverdských ostrovů, Kypru, Gruzie, Izraele, Ruska, Turecka, Slovinska, Itálie, Kazachstánu a Srbska.
„Exotické tance, temperamentní lidovou muziku i ukázky tradičních zvyků jiných kultur přivážejí do Prahy nejlepší soubory zúčastněných zemí. Vystupovat na festivalu v hlavním městě ČR je věcí prestiže a programová komise vybírá z velkého počtu zájemců účastníky podle umělecké úrovně a přednostně ze zemí, které ještě na Pražském jarmarku nebyly,“ uvedl ředitel festivalu Jan Šlajs.

Po všechny festivalové dny se Ovocný trh promění ve skutečné tržiště se spoustou stánků, kde budou před zraky návštěvníků předvádět lidoví výrobci umění tradičních řemesel a nabízet speciality české gastronomie. Stánky se obsazují lidovými tvůrci, kteří předvádějí tradiční rukodělné práce: točení na kruhu, tkaní, vyšívání, zdobení kraslic a perníků, malování na skle a na hedvábí, háčkování, ruční výrobu šperků a bižuterie a mnoho dalšího. Na posledním festivalu bylo na Ovocném trhu 35 stánků lidových řemeslníků, z nichž každý provozoval jiné řemeslo.

„Odpolední programy jsou zaměřeny na vystoupení dětských folklorních souborů, ukázky akrobacie sportovních skupin ČA Sport pro všechny, taneční vystoupení účastníků Mezinárodní dětské tvůrčí dílny, kterou v době festivalu pořádá FoS ČR v Praze v rámci projektu Dny tradiční kultury,“ popsal předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica.
Unikátní podívanou poskytne Pražanům ve středu slavnostní průvod všech účinkujících v krojích svých zemí, který ve 14 hodin vyjde ze Staroměstského náměstí a projde až na Ovocný trh.
Během pátečního odpoledního programu bude udělena cena České rady dětí a mládeže nejsympatičtějšímu souboru festivalu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...