Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Návrat na Měsíc

Štefánikova hvězdárna pořádá u příležitosti 40. výročí přistání člověka na Měsíci speciální výstavu, jejímž hlavním exponátem je vzorek měsíční horniny dopravený na Zemi posádkou lodi Apollo 11.…

  • Publikováno: 10. 08. 2009

Tento vzorek daroval tehdejší Československé socialistické republice prezident USA Richard Nixon a Hvězdárně a planetáriu hl. m. Prahy jej na výstavu zapůjčil Vojenský historický ústav, kde je jinak vzorek deponován. Součástí výstavy je i česká vlaječka, která byla spolu s prvními lidmi dovezena na povrch Měsíce a zpět.

Dalšími atraktivními exponáty jsou dva vzorky vzácných měsíčních meteoritů, které na povrch Země dopadly poté, co byly vymrštěny do kosmického prostoru dopadem tělesa na povrch Měsíce. Jeden z dvojice vystavovaných meteoritů patří k typu, který se na celém světě vyskytuje v pouhých deseti exemplářích!

Součástí výstavy je mimo jiné i model rakety Saturn V, která na cestu k Měsíci vynesla kosmické lodi Apollo, a model otisku boty, jenž na povrchu Měsíce zanechal Neil Armstrong, první člověk na Měsíci.

Výstava je otevřena od 21. 7. do 23. 8. 2009. Na výstavu není vybíráno žádné zvláštní vstupné.

Jako doplněk výstavy je uváděn každý den od 16 hodin pořad „Měsíc – sen a skutečnost“, v období od 28. 7. do 6. 8. je do programu zařazeno i pozorování Měsíce dalekohledy hvězdárny.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...