Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tip na výlet: seznamte se s letectvím

Letiště - Praha Letňany a jeho Stará Aerovka je skvělým tipem na jednodenní program pro příměstský letní tábor. „Seznamte se s letectvím“ je název programu, ve kterém Vám budou…

  • Publikováno: 29. 07. 2009

Je možné si všechno osobně vyzkoušet – i když budou možná děti zklamané, že pouze na zemi.
Cena za účastníka je 70, – Kč.

Letňansko-kbelský region je nejstarším a nejvýznamnějším leteckým regionem České republiky.
Počátky letectví v regionu jsou spojeny s leteckými vystoupeními Ing. Kašpara na proseckých pláních v roce 1910.
V roce 1918 začal v regionu dynamický rozvoj letectví a leteckého průmyslu. Ve Kbelích bylo vybudováno, na řepných polích hraběte Černína, první státní letiště v Československu a vedle něj byly postaveny kbelské kasárny. Z Holešovic byly na kbelské letiště přestěhovány Hlavní letecké dílny, z kterých vznikla firma Letov.
Letiště Kbely se stalo v roce 1923 prvním působištěm Československých aerolinií, které na něm létaly až do roku 1937. V roce 1923 začal na letišti Kbely vysílat Československý rozhlas.
V roce 1925 se firma Letov přestěhovala do Letňan a pro její potřeby vzniklo druhé významné letiště v regionu – letňanské. V třicátých letech minulého století byly zejména okolo letňanského letiště vybudovány další letecké areály. Kromě areálu Letova to byly areály firem Aero, Českomoravské strojírny (ČKD) – dnešní letecké opravny ve Kbelích a na severní straně Letňan areál firmy Avia, který měl vlastní letiště tzv. „čakovické“.
V roce 1927 byl do Letňan přestěhován Vzduchoplavecký studijní ústav, dnešní Výzkumný a zkušební letecký ústav.
Letňanské a kbelské letecké firmy vtiskly regionu zcela výjimečnou a originální tvář. Zaměstnávaly tisíce lidí z regionu a dávaly jim vysoce kvalifikovanou práci. Letňansko-kbelský region se stal světově proslulým leteckým pojmem a centrem, z kterého „vzlétlo“ mnoho významných letadel, která vytvořila mezníky v dějinách světového letectví. Mezi ně patří zejména světově proslulá letadla školní větroň L-13 Blaník a cvičný proudový letoun L-29 Delfin.
V současné době dochází v letňansko-kbelském regionu k novému rozvoji leteckých aktivit a působí zde i nadále nejvýznamnější letecké firmy a společnosti sídlící v České republice. Letňany a Kbely jsou krajem velkých oblouků ocelových hangárových konstrukcí a symbolem českého letectví.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...