Přidat inzerci

Facebook

Navigace


První pražská defenestrace v repríze

Na pátek 31. července 2009 chystá městská část Praha 2 jedinečnou akci, která poprvé v historii připomene historickou událost z roku 1419 známou jako První pražská defenestrace. Přesně 590 let…

  • Publikováno: 20. 07. 2009

Napínavá podívaná s rekonstrukcí okamžiků, které stály na počátku husitských válek, začíná v 17:00.

„Rekonstrukce První pražské defenestrace je především příležitostí jak strávit příjemný podvečer v duchu historických slavností a případně si i prohlédnout budovu Novoměstské radnice,“ říká Jitka Slavíková, vedoucí odboru kanceláře starostky a vnějších vztahů.

Na bývalém Dobytčím trhu vyroste před budovou Novoměstské radnice historické tržiště se stylovým občerstvením. K ochutnání tu bude například čerstvý chléb z pojízdné pece, vyrobené přesně podle Richentalovy kroniky z 15. století. Dobové občerstvení nabídne i středověká krčma, kde bude k dostání pivo, medovina, perníky a další lahůdky chutnající našim předkům i současníkům. Jako na každém správném tržišti bude i tady hrát dobová kapela. Pro dětské diváky připravují potulní kejklíři loutkové představení, které První pražskou defenestraci zpracovává veselou formou.

Na 19:00 se chystá podívaná, při níž tuhne krev v žilách. Rekonstrukce dobových událostí nás přenese do roku 1419. Podobně jako tehdy přitáhne k Novoměstské radnici průvod vedený Janem Želivským a bude požadovat propuštění vězněných stoupenců přijímání podobojí. I tentokrát dojde k potyčce mezi přívrženci Želivského a konšely, kteří metáním předmětů z oken radnice rozvášní průvod natolik, že dav vtrhne na radnici a vyhází konšely z oken. Defenestrace z roku 1419 byla událostí krvavou. Během její současné rekonstrukce 31. července 2009 nás však čeká především napětí a dobrá zábava, při které zažijete i odvážné skoky z oken radnice.

PROGRAM
17:00 Přivítaní pražského lidu Janem Želivským
Dobové tóny a zpěv skupiny Heurema
Kramářská píseň o defenestraci s loutkami Studia dell‘arte
18:00 Napínavá šermířská podívaná skupiny Adorea
Dobové tóny a zpěv hudební skupiny Heurema
19:00 Kramářská píseň o defenestraci s loutkami Studia dell‘arte
Dobové tóny a zpěv skupiny Heurema
Průvod zastánců přijímání podobojí vedený Janem Želivským
Rekonstrukce první pražské defenestrace z oken Novoměstské radnice filmovými kaskadéry

Doprovodný program
10:00 Otevření věže Novoměstské radnice pro návštěvníky se slevou
15:00 Otevření krčmy a občerstvení s pochutinami
17:00 Výtvarná dílna a hry nejen pro děti

Dobová řemesla Berounských měšťanů
Pekař s pojízdnou pecí
možnost ochutnání chleba upečeného přímo na místě v peci z 15. století.
Písař
staré typy písma psané pomocí brku na ruční papír
Kat
ukázky mučících nástrojů se zábavným výkladem od pravého kata
Hrnčíř
modelování z hlíny na hrnčířském kruhu

Občerstvení
Zelné placky, bramborák, langoše, klobásy, trdlo, pikle, medovina, víno, pivo a nealko

HISTORICKÉ SOUVISLOSTI

31. července 2009 uplyne 590 let (a jeden den) od chvíle, kdy kazatel Jan Želivský s ostatními kališníky vyházel purkmistra, rychtáře a konšely z oken Novoměstské radnice. Tento čin se považuje za začátek husitských válek.

První pražská defenestrace proběhla 30. července 1419. Mistr Jan Hus byl už čtyři roky po smrti (1370-1415). Po plamenném kázání Jana Želivského (1380-1422) v kostele Panny Marie Sněžné směřuje rozzuřený dav k chrámu sv. Štěpána. Do kostela ho však nechtějí pustit, proto lidé vylamují dveře. Začíná se sloužit mše a účastníkům se podává nejen hostie představující tělo Páně, ale i víno symbolizující jeho krev. Přijímání „pod obojí“ je totiž jedním ze základních pilířů stoupenců Mistra Jana Husa. Zatímco podle katolických dogmat se musí věřící spokojit pouze s hostií a právo přijímat víno má výhradně kněz, kališníci v tom nedělají rozdíl.

„Když se pak z toho procesí od sv. Štěpána vraceli, zastavili se u radnice a žádali purkmistra a konšely, aby byli propuštěni všichni vězňové, kteří byli zatčeni za to, že přijímají tělo a krev Pána Ježíše Krista pod obojí způsobou,“ píše se v knize Ze starých letopisů českých.

Konšelé v čele s purkmistrem Janem Podivínským se ale nechtěli podvolit. Podle výkladu kališníků kdosi z radnice hodil kámen na kněze nesoucího schránku s hostiemi a trpělivost kališníků přetekla. Účastníci procesí už neváhali ani minutu, vnikli na radnici a vzali právo do svých rukou. Dvanáct mužů včetně purkmistra a rychtářových pacholků vyhodili z oken a všechny bez milosti ubijí. Třináctého muže, kterého našli schovaného pod stolem v kuchyni, zamordují na místě. Smrt se prochází po pražských ulicích a válka mezi husity a katolíky je nevyhnutelná. Jak se píše ve starých letopisech: „padl na nepřátele kalicha Páně veliký strach.“

Je zajímavé, že donedávna se historici nedokázali shodnout, zda První pražská defenestrace byla předem připravená, nebo ne. Přitom podobný scénář se dal očekávat. V červenci byla situace v Praze tak vypjatá, že přerostla ve velmi ostré protesty. Přestože byl král Václav IV. (1361-1419) těžce nemocný, rozhodl se zasáhnout. Na Novoměstskou radnici dosadil nové konšely, kteří byli zaujatí proti husitům a zatkli a uvěznili několik účastníků pražských demonstrací. Netušili, že tím strhnou lavinu, která vyústí v První pražskou defenestraci (fenestra znamená latinsky okno) a následné husitské války, které ochromí české země na několik desítek let.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org
http://www.rozhlas.cz/devitky/1419/_zprava/554080


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...