Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tradiční kamenické Hračkobraní

Prázdniny jsou plné festivalů, hudebních, filmových i literárních, ale jeden z nich nezapomíná ani na děti a vůbec všechny, kteří si rádi hrají. Touto akcí může být třeba IV. Hračkobraní, které…

  • Publikováno: 10. 07. 2009

Kromě výstavy hraček a tzv. hračkohraní (kde si děti mohou spoustu hraček sami osahat) je tu velký hračkářský trh a pak nejrůznější lákadla v zámeckém parku, kterému vévodí kamenická lípa. Festival navazuje na výrobu hraček v Kamenici.

Co je Hračkobraní
Festival si klade za cíl obnovit veřejnou důvěru k české hračce z přírodního materiálu s důrazem na dřevěnou hračku, obnovu zájmu o tento specifický druh hračky. Naši výrobci, návrháři hraček, kteří pro svou tvorbu nadále užívají dřevo a další přírodní materiály se potýkají v konkurenčním prostředí mnohdy s nekvalitním či zdravím ohrožujícím dovozovým zbožím, které vedle toho mnohdy vůbec nesplňuje požadavky na hračku jako zásadní formující prostředek pro vývoj dítěte či prostředek získávání prvních zásadních informací o okolním světě – tak jak jej definují dětští psychologové či odborníci z Asociace předškolní výchovy.

Filozofii festivalu lze v jednoduchosti shrnout jako snahu veřejně prezentovat originalitu, vtipnost a nápaditost klasických českých hraček z přírodního materiálu (spojených s kvalitní českou hračkářskou tradicí), s hlavním těžištěm v dřevěné hračce či aktivní předvedení tradičních řemesel. Neméně zásadním úkolem je snaha o kultivaci obecného vkusu a obnovu důvěry veřejnosti v původní klasické materiály ve spojení s hračkou. K tomu všemu napomáhá kromě hračkářských výstav i bohatý trh s hračkou, jehož doplňkem jsou drobné dílny, kde si může návštěvník vyzkoušet různé řemeslné úkony (zdobení perníčků, ušití hračky, malování lidových hraček, rozpoznávání druhů dřevin atd.). Hlavním těžištěm nabízené zábavy vedle pohádkových představení je tvůrčí dětská dílna a herna.

Spoluautorem a důležitým podporovatelem projektu je nestor české hračkářské tvorby Václav Kubát, emeritní profesor Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze 3. Čtvrtý ročník festivalu zaštítil ministr kultury – Mgr. Václav Jehlička, dále hejtman kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek, senátor Tomáš Töpfer a poslanec Mgr. Milan Šmíd.

Staročeské hry

Jednou z aktivit, kterou si mohli návštěvníci vyzkoušet, byly i staročeské hry, které do Kamenice dovezli ekologové z Chaloupek ( www.chaloupky.cz). V ukázkách her našich předků nechyběly samozřejmě hliněné kuličky, které si mohli návštěvníci sami vyrobit (a pak se hrály turnaje o „skleněnku“). Děti i jejich rodiče se mohli projít na chůdách, vyrobit si a odpálit špačka, poskládat hvězdu či most ze smrkových štípánků a naučit se bičem roztočit a pohánět dřevěnou káču, čili vlka. Oficiální stránky festivalu tradiční hračky z přírodního materiálu najdete na webu www.hrackobrani.cz. I příští rok se na něj můžete těšit. Dveře kamenického zámku se otevřou všem hry chtivým lidem 14. – 18. července 2010.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...