Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rozhovor s Blankou Liškovou, koordinátorkou Bambiriády 2009

V červnu proběhne ve všech krajích České republiky již jedenáctý ročník Bambiriády, tentokrát pod mottem „Nás se to týká“. Zeptali jsme se Blanky Liškové, projektové manažerky a…

  • Publikováno: 08. 04. 2009

„Letošní Bambiriáda se bude konat pod mottem „Nás se to týká“. Co je tím míněno?

Motto letošní Bambiriády jsme si půjčili od preventivního projektu České rady dětí a mládeže, a to hlavně proto, že je pro tuto akci velmi výstižný. Co dělají děti ve svém volném čase se určitě týká nás všech. Rodičů, učitelů, vychovatelů, oddílových vedoucích, ale i politiků a v případě Bambiriády to ani sponzorům není lhostejné.

„Co mohou návštěvníci očekávat oproti předchozím ročníkům? Budou nějaké výrazné změny?

Novinky v programu Bambiriády jsou v každém městě každý rok a ani letos tomu nebude jinak. Budu jmenovat jen namátkou. V Chrudimi si letošní Bambriádu z důvodu velké úspěšnosti prodlouží o jeden den, v Plzni proběhne celobambiriádní hra na téma „Cestou po Evropě – Plzeňsko mladýma očima, v Liberci si organizátoři připravili soutěž „Ukaž, jak se baví tvůj oddíl“. V Praze se návštěvníci budou moci seznámit s jednotlivými sdruženími České rady dětí a mládeže formou panelové výstavy, děti si díky vědomostní soutěži budou moci domů odnést originální pexeso sestavené z osob, které významně proslavily naši vlast.

„Jak vypadá příprava Bambiriády a jak dlouho trvá?

Bambiriádu začínám připravovat hned po prázdninách. V té době se snažíme vymyslet téma na příští rok, povídáme si s grafikem o vizuálním ztvárnění plakátů, snažíme se oslovit politiky, aby nám nad Bambiriádou převzali záštitu. Začínají jednání s komerčními subjekty ohledně možné podpory akce a další a další.

„S jakými největšími překážkami se při pořádání Bambiriády obvykle potýkáte?

Na začátku příprav dalšího ročníku si vždy říkám, že teď to už půjde jako po drátku. Jenže on se nějaký problém každý rok najde. Někdy menší, někdy větší. V letošním roce byla asi největším oříškem otázka umístění pražské Bambiriády. Měla jsem představu, že bychom letošní Bambiriádu udělali na Kampě, kde se ale bohužel počítá v té době s revitalizací a stejná otázka se řešila i na Střeleckém ostrově. Naštěstí nám Praha 1 vyšla vstříc a rekonstrukce ostrova začne až po ukončení Bambiriády. S neřešitelným problémem jsem se ale zatím nesetkala.

„Čím je pro tebe pořádání Bambiriády přínosné? Míváte po skončení důvod si říct „za rok zase“?

Do příprav Bambiriády jsem nahlédla před sedmi lety a od té doby jsem přesvědčená, že tato akce má smysl, že je potřeba, aby rodiče i děti věděli o všech možných způsobech jak děti a mládež mohou trávit volný čas, že je potřeba sdělit veřejnosti, jak se která organizace staví k budoucnosti našich dětí.
Za tu dobu jsem poznala ohromné množství úžasných a nadšených lidí, a to nejen z jednotlivých sdružení, ale i z řad komerčních partnerů a dalších různých organizací.
Přiznávám se, že pár dní před zahájením akce jsem tak vyčerpaná, že slovo „Bambiriáda“ nechci ani moc slyšet, ale hned první den je mi líto, že vlastně trvá jen ty čtyři dny. Je strašně hezký pocit, když vidíte děti, že se o vše zajímají, že chtějí poznat nové věci, že si mohou vyzkoušet něco, co ještě nedělaly, a že ty mladší u východu přemlouvají maminky, aby ještě neodcházely nebo že musí zítra přijít ještě jednou. A to je odpověď na druhou půlku otázky. Ano, zatím jsme si vždy řekli „za rok opět“.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...