Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Skauti se přidávají na stranu Tibetu

10. března 2009 uplynulo 50 let od krvavého potlačení Tibetského povstání armádou Čínské lidové republiky a odchodu tibetského duchovního a politického vůdce dalajlamy do indického exilu. Skauti…

  • Publikováno: 13. 03. 2009

Skauting existuje na celém světě, s výjimkou několika zemí. V Číně, Vietnamu, na Kubě či v Severní Koreji skauty nenajdete. V totalitních státech je skauting zakázán. Skautská výchova učí demokracii již od nejmladšího věku. Ve skautských družinách nejsou skauti a skautky vedeni dospělými, ale svými vrstevníky. Oddílová rada, složená z vedoucích těchto družin, pak spolu v dospělými a kvalifikovanými vedoucími rozhoduje o životě skautského oddílu.
Junák je organizací výchovnou a nestranickou, skauti ovšem stojí jednoznačně na straně demokracie. Proto byli skauti za nacizmu a komunizmu popravování a zavíráni, proto byl Junák nacisty i komunisty zakázán a vedoucí ilegálních oddílů pronásledováni.
„Skauti stáli na straně demokracie od počátků své existence a stojí tam i nadále,“ vysvětluje důvod, proč se skauti zapojují do protestní akce na podporu Tibetu, Petr Vaněk, člen výkonné rady. „Ať v protinacistickém či protikomunistickém odboji, stovky skautů následovaly svůj skautský slib a proto pomáhali například plzeňští skauti na počátku roku 2008 plzeňské Židovské obci s organizací shromáždění proti rasizmu a neonacizmu,“ pokračuje Petr Vaněk. „Je třeba nezapomínat na zlo v naší historii a upozorňovat na zlo dnešní, třeba právě v Tibetu,“ uzavírá.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...