Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Izraelské putování českých studentů krajinou Marsu

Patnáct účastníků Programu pro mládež Cena vévody z Edinburghu (Program EDIE) strávilo dva týdny v listopadu na expedici v Izraeli. Během výpravy zdolávali náročný terén a nástrahy neznámé…

  • Publikováno: 03. 12. 2008

Mimo jiné navštívili i historické památky v Jeruzalémě a bývalý kibuc. V rámci projektu Zmizelí sousedé slavnostně předali shromážděné dokumenty v muzeu holocaustu v Jeruzalémě.

Jeden z oborů Programu EDIE – expedici – plnili čeští studenti během téměř čtrnáctidenního pobytu v izraelském národním parku Judský les (Yehudia Forest) na úpatí Golanských výšin a v poušti Negev. V Judském lese se po cestě stepí prodírali i hustými houštinami, tvořenými převážně bambusovým porostem. Pak se náhle terén změnil v cestu po mnohdy kluzkých kamenech a skalách, které vedly těsně kolem řeky či vodopádů. Překvapením byla i cesta po kovových žebřících, která mnohdy končila přímo v jednom z jezírek. Nezbylo nic jiného než zatnout zuby a skočit přímo do studené vody, řekl M. Čábela, jeden z účastníků výpravy. A M. Šimek, vedoucí Programu EDIE ve Světlé nad Sázavou, dodal: Batohy a ostatní věci jsme zavázali do igelitových pytlů a postupně s nimi přeplavali na břeh.

Po náročném putování se účastníci expedice přesunuli do historického města Akko a posléze do Jeruzaléma. V Jeruzalémě mimo jiné navštívili Staré město, Chrámový pahorek a Zeď nářků. V jeruzalémském Památníku obětí holocaustu Yad Vashem studenti předali materiály, které pořídili v rámci projektu Zmizelí sousedé. Nevynechali ani památky města Betlém na palestinském území, koupání v Mrtvém moři a výstup na pevnost Masada.

Na konec svého putování po Izraeli se výprava vydala do Negevské kamenité pouště a jednoho z největších kráterů na světě Maktesh Ramon. Proč létat na Mars? Tady si to můžete klidně vyzkoušet, přirovnávali někteří z Edíků nehostinnou krajinu před sebou ke vzdálené planetě. Náročné byly pochody prašnými a krkolomnými cestami rozpálenou kamenitou pouští. Odměnou za jejich námahu byly působivé výhledy po okolní krajině a veselé setkání s kolonií pískomilů, žijící ve skalách.

Výpravu bylo možné uskutečnit díky déletrvající spolupráci s místní organizací mezinárodního programu Cena vévody z Edinburghu. Expedice Čechů byla pokračováním letošních společných akcí izraelské a české mládeže, během kterých v letních měsících podnikla expedici v jižních Čechách 35 členná výprava Izraelců.

Cena vévody z Edinburghu je program zaměřený na aktivní vyplňování volného času mládeže ve věku 14 až 25 let formou motivační „soutěže se sebou samým“. Byla založena v roce 1956 princem Philipem, vévodou z Edinburghu, a dodnes funguje ve více než 120 zemích světa pod jeho záštitou.

V České republice se Ceně říká Program EDIE a od roku 1993 funguje ve více jak třiceti organizacích pracujících s mladými lidmi, převážně v rámci středních škol, internátů a domů dětí a mládeže. Cílem projektu, který vychází ze zahraničních zkušeností, je poskytnout možnost rozvoje a podporu zapojení se do společnosti i znevýhodněným mladým lidem.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...