Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Evropský týden mládeže 2008

Od 2. do 9. listopadu se koná v 31 evropských zemích Evropský týden mládeže 2008. Hlavní část programu, na kterou se sjede na 200 mladých Evropanů, proběhne od 2. do 6. listopadu v Bruselu. …

  • Publikováno: 06. 11. 2008

Jelikož rok 2008 představuje 20. výročí evropských programů pro mládež, podíváme se v rámci Evropského týdne mládeže zpátky do historie, abychom posoudili, čeho již bylo dosaženo. Účastníci budou diskutovat též o budoucích výzvách pro mladé Evropany a navrhovat opatření, která by se v oblasti politiky mládeže EU měla přijmout. V rámci stanoveného třetího cíle chce Evropský týden mládeže přispět k tématu letošního Evropského roku, kterým je mezikulturní dialog.

Letošní týden mládeže je zvlášť významný, jelikož v příštím roce bude nově definován rámec pro evropskou spolupráci v otázkách mládeže. Je pro nás velmi důležité, abychom shromáždili co možno nejvíce odpovědí na otázku, co mladí lidé chtějí a potřebují, říká Sergej Koperdak, vedoucí oddělení pro politiku mládeže při Evropské komisi.
Diskuze, koncerty a soutěže představují pouze několik příkladů aktivit, které se budou konat po celé Evropě. Do tohoto jedinečného programu se mohou zapojit mladí lidé ze všech zemí, jež se účastní programu Mládež v akci (27 členských států EU a dále Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Turecko).
Aby tento týden byl skutečně evropským týdnem, bude zvláštní pozornost ve všech zemích soustředěna na organizaci programů na místní, regionální a národní úrovni. Nebudete muset nutně cestovat do svého hlavního města, abyste se mohli Týdne mládeže zúčastnit. Programy se budou konat na různých místech po celé zemi.

Stěžejní událostí v Bruselu bude debata mezi politiky EU a mladými lidmi, kteří se v průběhu týdne budou účastnit různých workshopů, udělají si průzkumy a připraví se tak na debatu. Jde o důležitý způsob, jak zjistit názory evropské mládeže a jak s ním seznámit politické činitele.
Politická složka této události slouží jako hodnotná lekce demokracie. Mladí lidé se zde naučí, jak se dělá politika: z diskuzí v pracovních skupinách vznikají zprávy, na základě kterých vznikají usnesení, ta míří na plenární zasedání a následně jsou diskutována se subjekty s rozhodovací pravomocí. Současně je to pro mladé lidi i zábavná zkušenost na osobní úrovni, kterou si odvezou s sebou domů, říká Irene Handeland z oddělení pro politiku mládeže.

Tato debata však nepředstavuje jediný program v Bruselu v rámci Evropského týdne mládeže. Součástí aktivit bude také slavnostní vyhlášení nejlepších projektů Mládeže v akci. Národní vítězové z každé země budou soutěžit o ceny v sedmi různých kategoriích. Tato ocenění budou udělena mladým lidem, za jejichž projekty stojí mnoho tvrdé práce. Vrátit se domů s cenou v ruce je také způsob, jak přesvědčit místní politiky, že tento typ projektu má svůj význam, dodává Handeland.

Na programu je mnoho dalších aktivit, které můžete navštívit, shlédnout a vyzkoušet. Více na www.mladezvakci.cz.
Chcete-li se blíže seznámit s Evropským týdnem mládeže, navštivte stránky http://www.youthweek.eu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...