Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Seznam památek UNESCO

Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v současné době zahrnuje 878 objektů ve 145 zemích. Z toho 679 památek kulturních, 174 přírodních a 25 památek kombinovaných. Výbor…

  • Publikováno: 25. 10. 2008

Bohužel se na seznam nedostal český kandidát, soubor lázeňských staveb architekta Dušana Jurkoviče v Luhačovicích. Počet českých památek v seznamu UNESCO je tak stále 12.

Mezi české památky UNESCO patří historické centrum Českého Krumlova, Telče, Kutné Hory a Prahy, dále Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Lednicko-Valtický areál, vesnická rezervace Holašovice, zahrady a zámek v Kroměříži, zámek a zámecký areál v Litomyšli, Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, vila Tugendhat v Brně a židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči.

Více o českých památkách UNESCO naleznete na www.unesco-czech.cz.
Seznam všech památek UNESCO naleznete nawww.unesco.org.

UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. UNESCO je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací (agentur) OSN. Sídlí v Paříži.
Památky světového kulturního a přírodního dědictví chrání UNESCO na základě Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví (The Convention concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage), která vstoupila v platnost dne 17. prosince 1975.

UNESCO je vládní organizací, proto jejími přímými partnery jsou vlády členských zemí. Česká komise pro UNESCO byla zřízena usnesením vlády ze dne 1. června 1994 jako poradní orgán vlády. Hlavním úkolem komise je zprostředkovávat styk našich institucí a odborníků s UNESCO. Komise studuje dokumenty UNESCO, rozšiřuje myšlenky organizace v ČR a současně předkládá do pařížského sekretariátu náměty na další činnost UNESCO.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...