Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Dny evropského dědictví zahájeny

Na tisíc památek se otevřelo o víkendu po celé republice v rámci letošních Dnů evropského dědictví. Slavnosti kulturního dědictví se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy v řadě…

  • Publikováno: 16. 09. 2008

Letošní české téma Památky v krajině a krajina jako památka se zabývá vzájemným vztahem kultury a přírody.
V rámci Dnů evropského dědictví uvidí návštěvníci také objekty, které jsou jindy nepřístupné, až do 21. září.
Národní zahájení se každým rokem koná v jiném městě. Letos Dny evropského dědictví zahájily České Budějovice. Lidé si zde mohou prohlédnout také 26 mimořádně otevřených památek. Pokud navštíví všechny budovy, získají poměrně unikátní soubor vypovídající o historii městských domů v Českých Budějovicích.
Program a speciální akce nebudou chybět ani v dalších jihočeských památkách. Například na zámku v Českém Krumlově si lidé prohlédnou prostory určené pro Hradní museum, Třeboň zpřístupní zdarma Konírnu a klášter Zlatá koruna literární expozici. Na zámku Kratochvíle se lidé dozvědí podrobnosti o restaurování vily a připravované dětské trasy.
Řadu jindy nepřístupných památek na Plzeňsku bude možné navštívit v rámci Haydnových hudebních slavností , které začaly v pátek 12. září a potrvají do 20. září.
Už posedmé se ke Dnům evropského dědictví hlásí Pardubice a také posedmé bude provázet historickým jádrem krajského města zájemce ředitel Východočeského muzea Josef Šebek. Poprvé po letech se také otevřou veřejnosti kostely. I v době mimo mše budou otevřeny prakticky ve všech městech a obcích. V Pardubicích bude zpřístupněn kostel svatého Jana Bartoloměje.
Tradičně budou přístupné i prostory pardubické radnice na Pernštýnském náměstí, zámek, Zelená brána a areál Židovského hřbitova. Všechny objekty, s výjimkou Zelené brány, bude možno navštívit zdarma.
V Praze lze navštívit mimo jiné zahrady v areálu kláštera premonstrátů na Strahově (9-16 hodin), v Černínském paláci (9-18 hodin), ve Strakově akademii (10-17 hodin), v Nemocnici Na Františku (9-18 hodin). Dále třeba vodárenskou věž v Mělníku (9-17 hodin), hydroelektrárnu (13-15 hodin) a občanskou záložnu v Poděbradech.
Podrobnosti lze najít na www.ehd.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...