Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Třetí den Pražského jarmarku se představily čtyři soubory z ČR

Čtvrtek 28. srpna 2008 byl třetím dnem folklorního festivalu Pražský jarmark. Program začal již před druhou hodinou, kdy na pódiu předvedli své umění členové dětského folklorního souboru VONIČKA…

  • Publikováno: 30. 08. 2008

Zpracovává zejména folklór z oblasti Valašska. Je doprovázen lidovou muzikou Kyčera.
Pak se zaplnilo jeviště rekvizitami pro inscenaci několika příběhů ze známé knihy Zdeňka Galušky Slovácko sa súdí, v podání ochotníků divadelního spolku z Vracova. A jejich „Fašank z vecí ludských „měl u zaplněného hlediště velký aplaus.
V hlavním pořadu vystoupily s úspěchem ještě další soubory z Čech a Moravy. Prvním byl mladý soubor VRACOVJAN z Vracova, který zpracovává a předvádí zejména tradiční zvyky a obyčeje, jakými jsou hody, dožínky, fašank, šlahačka, .
Z jihu Čech přijeli na Jarmark již zkušení členové souboru PÍSEČAN z Písku, který působí na české i mezinárodní folklorní scéně již od roku 1975.
Národopisný soubor KOHOUTEK přijel z východočeské Chrudimi. Rovněž jejich vystoupení mělo u přeplněného Ovocného trhu velký úspěch.
Folklorní program byl krátce přerušen, když představitel České rady dětí a mládeže předával Cenu nejsympatičtějšímu souboru letošního festivalu tanečníkům a tanečnicím souboru WHAKAARI z Nového Zélandu.
Z dalších zahraničních kolektivů se prezentoval tanci, zpěvy a melodiemi z oblasti Pirinu a Pirinské Makedonie bulharský GOCE DELČEV. Patří mezi nejvýznamnější soubory v Bulharsku, byl založen v roce 1946.
Až do 21.45 hodin se střídaly na Velké scéně další soubory – URI Tejman z Izraele, A´Spiga Rossa z Itálie, Poloniny z Polska, Lakmos z Řecka, Podpolanec ze slovenské Detvy.
Velký zájem návštěvníků poutají na jarmarku stánky lidových řemeslníků a výrobců, mezi nimiž jsou tři pernikáři, pět výrobců šperků a korálků, šest jich převádí výrobu ze skla a keramiky, u dalších pěti můžete sledovat ruční práci s textilem a hotové výrobky si koupit. Nechybí dráteník, výrobci dřevěných hraček, malérky kraslic z Valašska a slováckých Vnorov, nabídka čerstvých trdelníků, kvalitní pálenky.
V Gastro stanu si můžete pochutnat na specialitách z českého kapra, několika druzích guláše, sladkostech, zmrzlině a samozřejmě několika druzích piva i nealko nápojích.
Ve večerních hodinách se organizátoři Pražského jarmarku a zástupci všech účinkujících souborů sešli s představiteli partnerů a sponzorů festivalu, představiteli městských i státních orgánů a institucí, médií na Slavnostním festivalovém rautu v Rezidenci pražského primátora.
Všechny hosty přivítal Mgr. Petr Gazdík, starosta obce Suchá Loz ze Zlínského kraje, který několik dnů primátora Pavla Béma zastupoval. Uvedl, že jako představitel obce, kde je folklor stále živý, je rád, že může pozdravit ty, kteří přivážejí a prezentují folklor alespoň po několik dnů v hlavním městě Praze.
Přítomné rovněž pozdravil starosta Městské části Praha 1 Petr Hejma a za pořadatele festivalu Jan Šlajs, ředitel společnosti Tradice ČR a Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení ČR.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...