Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Zpráva z druhého dne Pražského jarmarku

Středa 27. srpna byla ve znamení Slavnostního průvodu účinkujících souborů MFF Pražský jarmark, který začal již po 13. hodině na Staroměstském náměstí ukázkami umění jednotlivých souborů mezi…

  • Publikováno: 29. 08. 2008

Z různých koutů náměstí zaznívaly melodie a zpěvy v podání členů souborů z Itálie, Polska, Japonska, Řecka, Izraele, Bosny a Hercegoviny, Slovenska, z Prahy, Vizovic, ruského Uralu, Bulharska, halasně zněly bubny souboru Whakaari z Nového Zélandu.
Někteří přihlížející si i s tanečnicemi souborů zatancovali či zazpívali. Po představení Staroměstského orloje ve 14.00 hodin, se okolo tanečníků a doprovodných muzik shromáždili další diváci, kteří doprovodili 15 souborů ke startu krojového, zpívajícího a tančícího průvodu na cestu Celetnou ulicí na Ovocný trh. Zde na Velké scéně všechny soubory krátce představily typické tance a zpěvy svých folklorních regionů.
Členové souborů se na velkém prostranství Staroměstského náměstí mezi diváky chovají mnohem bezprostředněji než na pódiu, snaží se vtáhnout do tance i přihlížející. Největší ohlas mezi diváky měl dle mého názoru slovenský soubor Podpolanec, bezprostřednost japonské skupiny Fuji Dance Arts of Japan, exotické tance z Nového Zélandu a tanečníci z Izraele, říká hlavní organizátor průvodu Jozef Harčarik.
V 15.45 hodin začal program druhého dne pražského festivalu. Opět svítilo sluníčko, lavice v hledišti se postupně zaplnily, moderátorka Romana přestavila jako první soubor Betty z Prahy.
Překvapením pro diváky bylo perfektní představení japonské skupiny FUJI OF JAPAN, která byla založena již v roce 1938 V Tokiu a v roce 1946 vznikla taneční škola Fujima. Soubor, který tančí v tradičních kimonech prezentoval japonské tance Sakura ( třešňový), květinové tance a 300 let starý tanec Yashiky Musume.
Velký ohlas u diváků mělo premiérové vystoupení souboru VIZOVJÁNEK z Vizovic a polského souboru POLONINY z Technické university v Rzesówě, který byl založen v roce 1969.
V informačním stánku Folklorního sdružení na Jarmarku probíhala po celý den prezentace Multimediálních produktů o jednotlivých folklorních festivalech, které vydává Studio VEMORI ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR.
V rámci 5. MFF Pražský jarmark a Dnů tradiční kultury probíhá od pátku 22.8. v Praze soustředění dětských tanečních párů z Čech, Moravy a Slovenska. Nejmladší účastnice je teprve devítiletá tanečnice ze Slovenska.
V Taneční dílně panuje přátelská atmosféra a děti mají nejen nové kamarády, ale i spoustu zážitků z krás našeho hlavního města. Jejich premiéra proběhne v sobotu 30.8. 2008 ve 14.30 hodin na Velké scéně v rámci programu Pražského jarmarku na Ovocném trhu.
Představí se dětští tanečníci ze souboru Ondřejnica- Stará Ves nad Ondřejnicí, Formánci ze Slatiňan, Sedmikvítek z Frenštátu pod Radhoštěm, Malá Jasénka ze Vsetína, Mladosť z Klenovce (SK), Železiarik z Košic, Ďumbier z Liptovského Mikuláše, Radosť z Banské Bystrice a Slniečko z Detvy.
Uvidíte nejen kroje a tance z jejich domácích souborů, ale i tři společné choreografie, které děti zvládly nacvičit během pobytu Taneční dílny v Praze.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...