Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Evropa si připomene kulturní dědictví

Památky v krajině a krajina jako památka jsou národní témata letošních Dnů evropského dědictví. Několik dní, kdy si lidé v evropských zemích připomínají své kulturní dědictví, letos připadne na…

  • Publikováno: 18. 08. 2008

a 13. září v Českých Budějovicích.
Během zahajovacích dnů ministr kultury opět udělí několika lidem titul Nositel tradice lidových řemesel těm, kteří ve výrobě uplatňují tradiční postupy či materiály.
Letošní národní téma Památky v krajině a krajina jako památka otevírá možnosti nových pohledů na vzájemný vztah kultury a přírody, umožňuje uvědomit si dlouholeté vzájemné působení architektury a krajiny. Účastníci Dnů evropského dědictví mohou poznat, jak v minulých stoletích působením člověka vznikala kulturní krajina i třeba to, že mnohé prvky v krajině dnes vnímané jako přirozené jsou lidským výtvorem.
Při Dnech evropského dědictví jsou otevřené stovky památek, těch, které jsou běžně přístupné, i dalších, jež se z různých důvodů otevírají právě jen při výjimečných příležitostech.
Dny evropského dědictví se v Evropě a zároveň i v ČR konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy. Národní zahájení se každým rokem koná v jiném městě. Pořadatele vybírá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Letos bude ceremoniál v Českých Budějovicích, příští rok ve Šternberku na Olomoucku.
Počet zpřístupněných památek i návštěvníků Dnů evropského dědictví v Česku roste. V roce 1991 navštívilo tři stovky památek padesát tisíc lidí, o deset let později bylo otevřených památek přes sedm set a vidělo je již přes půl milionu lidí. V roce 2006 bylo zpřístupněných míst už přes tisíc a lidí, kteří si je přišli prohlédnout, bylo šest set tisíc.
Památky, které jsou zapojeny do Dnů evropského dědictví, naleznete na stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska . Vyhledávat zde můžete na e-mapě nebo v online katalogu podle názvu památky, obce nebo kraje. Výběr můžete dale zúžit na památky běžně přístupné či běžně nepřístupné.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...