Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jak Tomíci připravovali tábor v Banátu

Banát je jeden z rumunských krajů. Je to i pohoří, rozkládající se v jihozápadní části Rumunska, v místě, kde Dunaj tvoří hranici se Srbskem. Kromě krásné přírody, rozsáhlých bukových pralesů…

  • Publikováno: 01. 08. 2008

Tím něčím je šest vesnic, které zde před více než sto osmdesáti lety založili Češi, přicházející za prací. České tradice, zvyky a jazyk tam od té doby zůstaly zakonzervovány, a tak si nyní můžeme vychutnat pravou atmosféru devatenáctého století se vším všudy, včetně domácího jídla, přátelských, česky mluvících obyvatel a suchých záchodů.
A právě pro děti zdejších obyvatel se Asociace TOM rozhodla uspořádat dva turnusy klasického stanového letního tábora. Organizovat je budou dva oddíly – Dakoti z České Lípy a TOM Průzkumník Ostrava. Z toho důvodu se zástupci těchto oddílů, a také předseda asociace tomíků Tomáš Novotný a woodcrafter Aleš Sedláček, vydali do Banátu již potřetí, tentokrát definitivně dořešit organizační záležitosti, a hlavně uspořádat mezi dětmi nábor na jednotlivé turnusy.
Během čtyř dnů objeli tři vesnice a v každé z nich pro děti připravili zdolávání nízkých lanových překážek a také jednu vysokou, jako ukázku své činnosti a ochutnávku toho, co se bude na táboře dít. Malí krajani se, myslím, hodně vyřádili, bylo vidět, že i přes počáteční nesmělost se opravdu baví, takže tahle aktivita rozhodně sklidila úspěch. Naše obavy, že se nám nepodaří tábor naplnit, se naštěstí nevyplnily a odpolední náročné obcházení rodičů nakonec přineslo své ovoce – do každého turnusu se nám přihlásilo okolo dvaceti dětí, což bylo přesně podle našich plánů. Dále jsme stihli upravit budoucí táborovou louku v nádherné lokalitě U mlýnků k obrazu svému, domluvit výrobu podsad u zdejšího truhláře, navázat kontakty s místními a spoustu dalších nezbytných věcí.
Z Banátu jsme odjížděli neradi, s dobrým pocitem a plni nevšedních zážitků. Doufáme, že se nám zde podaří navázat osobní kontakty a dát základ pro spolupráci i do budoucna. Tím by se nám, Čechům žijícím ve své vlasti, mohla poodhalit kapitolka dějin, o které se v našich školách příliš neučí a která má pro nás kouzelný až dobrodružný nádech.
První běh tábora začal 24. července a vedou ho vedoucí z ostravského oddílu Průzkumník. Druhý, také desetidenní turnus, začne 2. srpna a povedou ho Dakoti z České Lípy.
Je ještě nutno dodat, že tábor, do kterého své dobrovolnické síly vkládají tomíci, bude podpořen z prostředků našeho mateřského ministerstva školství.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...