Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Bojovníci proti totalitě pohledem dětí

Máte zájem vyzkoušet si práci opravdového redaktora, kameramana, scénáristy, střihače či zvukaře tak, jak je vídáte v televizi nebo o nich slyšíte v rozhlase? Jste žákem druhého stupně základní…

  • Publikováno: 31. 07. 2008

Cílem projektu je prostřednictvím pohnutých osudů válečných veteranů či osob pronásledovaných bývalým režim seznámit žáky neformálním způsobem s nacistickou diktaturou a totalitní mocí komunismu v České republice, a to vyhledáváním konkrétních osob a výrobou a zpracováním krátkého filmového dokumentu nebo zvukové reportáže.
Druhý ročník projektu Bojovníci proti totalitě pohledem dětí bude probíhat ve školním roce 2008/2009 a nabízí dětem dokumentární zpracování boje proti nacistické a komunistické totalitě ve dvou rovinách:
1. zmapováním osudů válečných veteránů, politických vězňů a příslušníků PTP perzekuovaných za komunistického režimu
2. zachycením odboje v regionu školy jako takového, například z pohledu činnosti zájmových sdružení (Sokol, Orel, Skaut apod.), z hlediska dopadu na školu apod.
Úkolem bude připravit dokumentární rozhlasovou reportáž v délce 5-10 minut nebo filmový pořad v délce 5-15 minut. I přesto, že tvorba díla bude probíhat pod pedagogickým dohledem, předpokládá se, že žáci vytvoří celé dílo – scénář, natočení dokumentu, střih a ozvučení sami. Pro tyto účely proběhne školení pro základní zvládnutí technické i obsahové stránky tvorby mediálního díla.

V rámci projektu bude každé přihlášené škole nabídnuta beseda s perzekuovanými osobami, mediální školení a následně také konzultace mediálních a historických souvislostí, publikace a návštěvy institucí (muzea, archivy, redakce Českého rozhlasu a České televize).
Každá škola může do soutěže přihlásit maximálně jeden videodokument a jeden audiodokument.
Školy mohou přihlášky do projektu zasílat do 15. září 2008. V průběhu října 2008 až ledna 2009 proběhne na školách metodická příprava, školení a besedy s veterány, politickými vězni a PTP. Soutěžní práce bude nutno odevzdat do 17. dubna 2009. V průběhu května 2009 dojde k vyhodnocení odevzdaných soutěžních prací a v červnu 2009 se uskuteční vyhlášení výsledků v Památníku Vojna u Příbrami, a to za účasti žáků všech škol, které se do projektu zapojí.
Soutěžní dokumenty najdou své uplatnění ve vysílání České televize, Českém rozhlase a na vybraných filmových festivalech.
Více informací o projektu a přihláška k účasti je k nalezení na www.bojovniciprotitotalite.cz
V rámci projektu Bojovníci proti totalitě pohledem dětí probíhá do konce září 2008 putovní výstava – Totalita pohledem dětí. Tato putovní výstava odstartovala na Památníku Vojna u Příbrami 17. června 2008 a nyní putuje po celé České republice. Součástí putovní výstavy jsou audio a video dokumenty, které vytvořili žáci v průběhu prvního ročníku projektu Bojovníci proti totalitě pohledem dětí.
Kalendář putovní výstavy Totalita pohledem dětí naleznete na www.bojovniciprotitotalite.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...