Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pomozte s péčí o přírodní rezervace

Už dávno neplatí ono ochranářské, příroda se o sebe postará, je ji třeba jen zakonzervovat a nijak nezasahovat do dějů v ekosystémech. Opak je pravdou. Pokud předmět ochrany: louka či pastvina…

  • Publikováno: 28. 07. 2008

Místa, kde se dříve páslo, a díky tomu vzniklo hodnotné společenstvo, je třeba dál vypásat. Místa, kde se od nepaměti louky kosily, je potřeba dále kosit.
A právě tímto způsobem – tedy každoročním kosením a odklízením pokoseného sena – pečuje Český svaz ochránců přírody Kněžice o přírodní rezervaci Na Podlesích a přírodní památku Urbánkův palouk. Každoročně nám s údržbou pomáhají dobrovolníci, kteří se na konci července sjedou na Chaloupky, brzy ráno vyráží s kosami a hráběmi na louky, odpoledne pak seno suší nebo odvážejí, upřesnil práci dobrovolníků Martin Kříž, programový ředitel Chaloupek, střediska pro vzdělávání a výchovu v přírodě.
Ochránci přírody by rádi na péči o mokřadní louky přizvali i širokou veřejnost. Vždyť vstát za rozbřesku, kdy je louka pokryta rosou, vzít do ruky klasickou kosu či dřevěné hrábě a být chvíli prospěšný svému tělu i přírodě, stojí za to. Pokud máte zájem se kosení zúčastnit, den, dva, či tu s námi vydržet celý týden nebo dokonce 14 dní, jste srdečně zváni. Ubytování a pravidelná strava je pro kosáky na Chaloupkách zdarma od 20. července do 1. srpna, doplnil Kříž.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...