Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Skautky z celého světa se sešly v Jižní Africe

33. Světová konference skautek WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) začala v pondělí 7. července 2008 v Johannesburgu v Jihoafrické republice a oficiálně skončila v pátek 11…

  • Publikováno: 27. 07. 2008

Mezi úkoly konference patřilo schválení plánu a hlavních projektů na další tři roky, přijetí nových členských organizací, volba nových členek Světového výboru WAGGGS, ale také neformální výměna zkušeností.
Byly to dny plné práce, skautky se účastnily workshopů a diskusních bloků, kde si vyměňovaly zkušenosti s vedoucími skautských organizací z celého světa, probíraly témata jako neformální vzdělávání, plánování, propagace činnosti, spolupráce s OSN a další. Navázaly také mnohá mezinárodní přátelství.
První den konference si skautky vyslechly finanční zprávu a přehled činnosti WAGGGS v uplynulém tříletém období. Schválily udělení plného členství šesti národním organizacím – skautkám z Burundi, Čadu, Dominikánské republiky, Maďarska, Malawi a Ruska; další tři se staly pozorovateli: Demokratická republika Kongo, Litva a Sýrie.
Jako klíčový řečník prvního dne vystoupila paní Graça Machel, manželka Nelsona Mandely, která je velkou bojovnicí za práva žen, dívek a dětí. V mnoha zemích světa jsou to totiž právě skautky, které prosazují základní práva žen a dětí.
Na úvodní večer připravily jihoafrické skautky představení, v němž účastnicím konference přiblížily prostřednictvím hudby a tance krásy a zajímavosti své země.
Ve čtvrtek si skautky zvolily na dalších šest let šest nových členek do Světového výboru. Jsou to Camilla Lindquist (Švédsko), Sapreet Saluja (USA), Nadine El Achy (Libanon), Wamuyu Mahinda (Kenya), Zahara Mawani (Pakistán), Gabriela Derosa (Argentina). Náhradnicemi se staly Eugenia Mbekeni (Jižní Afrika) a Cristina L. Yukon (Filipíny). Dvanáctičlenný Světový výbor pak ze svého středu vybral novou předsedkyni, Margaret Treloar.
Odstupující předsedkyně Elspeth Henderson byla vyznamenána za výjimečnou službu dívčímu skautskému hnutí Stříbrnou medailí WAGGGS.
Páteční jednání bylo věnováno závěrečným hlasováním – například o výši příspěvků, změnách stanov, a především o volbě místa, kde se bude konat příští, 34. Světová konference WAGGGS. Svoji nabídku představily skautky z Malajsie a z Velké Británie. Vzhledem k tomu, že v průběhu následujících tří let budou probíhat oslavy stého výročí založení dívčího skautingu, zvítězil druhý návrh – v roce 2011 se skautky sejdou ve skotském Edinburghu.
Večery na konferenci byly věnovány vzájemnému poznávání, představení jednotlivých kultur a států. V úterý to byl Africký večer, ve středu se hotelové foyer změnilo v mezinárodní tržiště, kde bylo možno koupit různé národní drobnosti – výrobky z mušliček ostrovních států jako Fidži nebo Cookovy ostrovy, jídelní hůlky z Hong-Kongu, jemné japonské šátečky, dřevěné a kožené drobnosti nebo africké batiky… Výtěžek byl tradičně určen pro nadaci Fondu sesterství. Čtvrteční večer byl věnován ochutnávce národních tradičních jídel a nápojů; většina účastnic si k této příležitosti oblékla nádherné národní kroje.
Různobarevné uniformy a pestré šátky, tradiční copánkové účesy Afričanek, zlatavá sárí skautek z Bangladéše, vyšívané šátky na hlavách skautek z Arabských Emirátů, národní večery, kde každá organizace představí svou zemi, její národní kroje, pochoutky a tradice. Je to úžasný pohled na ten Babylon. A přece si všechny rozumí – nejen jazykem (jednací řečí je angličtina, francouzština a španělština) – ale i myšlenky hnutí jsou po celém světě podobné: vychovat samostatné, vzdělané, schopné dívky a mladé ženy.

WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) byla založena v roce 1910 a v Anglii jako první dívčí skautská organizace, vedená Agnes Baden-Powell, sestrou zakladatele skautingu. Posláním světové organizace skautek WAGGGS je umožnit dívkám a mladým ženám rozvíjet jejich schopnosti, aby se staly zodpovědnými občany světa. Dnes má WAGGGS 144 členských organizací s více než 10 miliony členek. Úzce spolupracuje s chlapeckou světovou skautskou organizací WOSM (World Organization of Scout Movement). Dále spolupracuje v mnoha směrech s Organizací spojených národů (UN) a jejími sekcemi jako UNICEF, UNIFEM, UNESCO, FAO apod.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...