Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Ostrovy a břehy - dva nové přívozy na Vltavě

Součástí systému Pražské integrované dopravy jsou již od roku 2005 přívozy, které zajišťují spojení mezi pravým a levým břehem Vltavy. Obyvatelé Prahy ale i návštěvníci přijímají tyto nové…

  • Publikováno: 17. 07. 2008

Letos vznikl také nový projekt „Ostrovy a břehy“. Jedná se o obnovení přívozu v úseku vzdutí Staroměstského jezu, který bude propojovat sportoviště a odpočinkové zóny na centrálních pražských ostrovech. Přívoz navíc zajistí i další bezbariérový přístup na Střelecký ostrov. Dopravu cestujících bude zajišťovat převozní loď s kapacitou 20 sedících a volnou plochou pro dalších cca 30 stojících osob s bezbariérovým přístupem.

„Přívoz by se měl stát velmi významným komunikačním prostředkem, který zajistí pro pěší, imobilní občany, rodiče s dětskými kočárky a cyklisty plně bezbariérové alternativní propojení pravého a levého břehu Vltavy mezi naší městskou částí a Prahou 1, bude to taková vodní tramvaj,“ řekl starosta MČ Praha 5 Milan Jančík. „Lodní přeprava mezi Slovanským, Dětským a Střeleckým ostrovem, přezdívaná „ŽELVA“, fungovala kolem poloviny 20. století a byla velmi oblíbeným dopravním prostředkem,“ dodává.

Nové lodní linky by měly být v provozu denně od 8:00 do 20:00 hodin až do ukončení plavební sezóny, tj. do poloviny října 2008. Dopravu zajistí První Všeobecná Člunovací společnost, s.r.o. MČ Praha 5 a MČ Praha 1 se budou společně podílet na úhradě prokazatelné ztráty z 50%.

Linka P4 zajistí spojení obou vltavských břehů a všech centrálních ostrovů. Na její trase jsou tato přístaviště:
Národní divadlo-Hollar (přístupné ze Smetanova nábřeží),
Střelecký ostrov (na východním břehu ostrova nad mostem Legií v těsné blízkosti schodiště na most),
Slovanský ostrov-Žofín (na severním cípu ostrova),
Dětský ostrov (na jižním cípu ostrova v těsné blízkosti lávky na Janáčkovo nábřeží).

Lodní linka P5 představuje prodloužení linky P4 a zapojí do systému i oblast nad Šítkovským jezem včetně obtížně dostupného ostrova Císařská louka. Bude zahrnovat tato přístaviště:
Jiráskovo náměstí (na náplavce v blízkosti zastávek povrchové dopravy),
Výtoň (v kontaktu na zastávky tramvajových linek),
Botel Admirál (zajistí napojení smíchovské náplavky),
Císařská louka (na severním cípu ostrova výrazně zlepší dostupnost celého ostrova, který je nyní dostupný pouze po mostu na jižním cípu od zastávek MHD „Lihovar“).

Na všech uvedených přívozech platí Tarif Pražské Integrované Dopravy, ale není možné zde využít SMS jízdenku. Jízdní kolo je přepravováno zdarma.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...