Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tip pro volný čas - airsoft

Víte, co je to airsoft? U řady oddílů má své pravidelné místo v programu, některé oddíly se mu věnují ve své činnosti celoročně. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového a ještě jste o airsoftu…

  • Publikováno: 14. 07. 2008

Airsoft je japonská reakce na americký paintball. Je to vlastně simulace boje s věrohodnými replikami zbraní. Většina hráčů je součástí nějakého klubu či sdružení, který ve většině případů kopíruje nějakou reálnou jednotku.
Stejně jako v paintballu, jsou v airsoftu obvykle dvě družstva, která stojí proti sobě. Většinou je úkolem se navzájem eliminovat. Není to však pouhé běhání a kropení do všeho, co se hýbe. Airsoft má pravidla a přesný průběh. Nevyhrává zde hrubá síla, ale chytrost a lest. Schopnost přelstít protivníka a napadnout ho ze zálohy se cení nejvíce.
Airsoft se tedy dosti blíží průběhu reálné bitvy, až na to, že „umírání“ je jen jako. A jak se umírá? Zasažený obvykle cítí nebo slyší zásah kuličky do svého těla. V rámci fair-play zvedne ruce a odchází z bojiště. Pokud zasažený nic necítí a neslyší, je na střelci, aby uvážil, zda opravdu trefil a svůj zásah oznámil. Zasažený opět v rámci fair-play odchází.
Pro hru je nejdříve třeba najít vhodnou lokalitu (po domluvě s příslušnými úřady). Bojiště se nejčastěji dělí na dva typy – boj v otevřeném terénu a boj v zástavbě. Jestliže akce probíhá v přírodě, tak jsou většinou vybírány lokality, ve kterých se nevyskytují žádní civilisté, např. bývalý vojenský prostor, odlehlý kus lesa, rozvaliny domů. Pro boj v budovách jsou většinou vyhledávány opuštěné objekty, jako třeba hotely, bývalá kasárna, výrobní haly, kravíny, ale také různé pevnostní systémy ze středověku.
A jaké se používají zbraně? Původně se jednalo pouze o střelbyneschopné makety reálných zbraní. Postupem času však došlo i k výrobě střelbyschopných maket. Původně pouze manuálních, poté i dalších dvou typů: poháněných elektrikou a plynem. Střílí se plastovými kuličkami o průměru 6 a 8 mm.
Airsoftové zbraně jsou podle zákonů České Republiky „plynové zbraně kategorie D“, jejichž vlastnictví může nabývat fyzická osoba starší 18 let. Zbraní je na výběr velké množství od spousty nejrůznějších výrobců. Ceny se pohybují od 800 Kč až po velmi vysoké částky za sběratelské kousky a limitované, ručně vyráběné, edice zbraní.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...