Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Do jakého spacáku si vlézt?

Doba, kdy všichni jezdili do přírody se spacákem dekáčem, je již pryč. Dnes na trhu naleznete spacáky z různých materiálů, pro odlišné teplotní podmínky lišící se nejen váhou či tvarem, ale též…

  • Publikováno: 04. 07. 2008

Při výběru spacáku se s velkou pravděpodobností zařadíte do jedné z níže uvedených skupin.
S autem do kempu, v zimě na chatu
Vyžadujete pohodlí, spacák využijete zejména v létě, při nižších teplotách se do něho zachumláte na chatě. Cestujete autem, váha spacáku tedy pro vás nehraje velkou roli a nezaleknete se ani dvoukilových pytlů, které mají příznivé ceny.
Prostorné, ale těžší spacáky, jsou dekové. Novinkou jsou spacáky ve tvaru vajíčka, které ocení zejména ti z vás, kdo nechtějí dekáč, ale v úzké mumii nedokáží spát. Dalším kompromisem je dekáč, který lze v dolní části pomocí zipů zúžit. Prostor u nohou tak v případě poklesu venkovní teploty zateplíte a zároveň jeho zúžením lépe vyhřejete.
Na vandr po českých hájích
Nechcete do spacáku investovat moc peněz. Když se změní počasí, můžete jet kdykoliv zpět domů. Ale byli byste rádi, kdyby se do batohu kromě spacáku vešlo i něco jiného. Levné spacáky – mumie, které nejsou šity z nejznámějších značkových materiálů. Vhodné i na pozdní jaro až začátek podzimu, nepřesahující 1 700 g a cenově 2000 Kč.
Do světa s jistotou
Co nejmenší spacák s co nejlepšími vlastnostmi stojí více peněz, ale na cesty do světa se tato investice vyplatí. Takové třísezónní spacáky (jaro, léto, podzim) se hmotnostně vejdou i pod 1 500 g. Cena odpovídá kvalitnímu zpracování a použitým značkovým materiálům.
Na kolo
Většina cyklistů šlape na kole v létě a spacák se vybírá tedy letní, samozřejmě co nejmenší. Některé letní spacáky váží i 600 g a jsou pouhými přehozy nebo ochranou před komáry. Do 1 kg je však již výběr větší. Spacáky s komfortem nad + 5 °C jsou stále dost malé a jejich cena závisí na hmotnosti, výrobci a použitých materiálech. Ceny začínají již na 1000 Kč.
Expediční
Spacáky do náročných podmínek využívají nejmodernější materiály, na kterých může záviset i život. Tomu odpovídá jejich cena a způsob zpracování. Kromě nejnovějších spirálových nebo směsí vláken (duté vlákno s mikrovláknem) se jako vnitřní materiál používá stále nepřekonatelné peří, ovšem ochráněné před vlhkem nepropustnou membránou nebo proložené vrstvou syntetické izolace.
Spacáky se samozřejmě dále liší neméně důležitými maličkostmi, které je již ale lepší vidět na vlastní oči nebo vyzkoušet na vlastní tělo. Ve specializovaných prodejnách vám rádi s výběrem poradí.
Článek byl převzat z www.vystavastanu.cz a vznikl ve spolupráci s časopisem KALIMERA – průvodce světem cestování a vybavení.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...