Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Brněnská muzejní noc

Letošní, v pořadí již čtvrtá společná Brněnská muzejní noc se koná v sobotu 24. května. Ten den bude až do půlnoci zdarma otevřeno celkem patnáct institucí v Brně a jeho okolí. Účastníci se opět…

  • Publikováno: 22. 05. 2008

K loňským třinácti pořadatelům se letos nově připojila Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka a Českobratrská církev evangelická, která zpřístupní tzv. Červený kostel na Komenského náměstí. Poprvé po nedávné celkové rekonstrukci bude možné navštívit po setmění Pavilon Anthropos Moravského zemského muzea. Podívat se opět můžete do Měnínské brány, v loňském roce uzavřené, a současně Muzeum města Brna rozšíří svou nabídku o pavilon Brno na brněnském Výstavišti.

Tím však novinky nekončí. Snad každé muzeum či galerie jich v rámci svého doprovodného programu připravilo hned několik. Moravská galerie v Brně potěší návštěvníky například módní přehlídkou, Technické muzeum v Brně ožije vojenskou tematikou, na Špilberku předvedou své umění cirkusoví artisté a Moravském zemském muzeu vám přiblíží každodenní realitu života s handicapem. Výtvarné dílny pro nejrůznější věkové kategorie budou připraveny v Domě pánů z Kunštátu, soutěžní kviz v Mendelově muzeu a kreativní show tradičních řemesel v Knihovně Jiřího Mahena. Červený kostel zve na varhanní koncert, Muzeum romské kultury na romské tance z celého světa a Diecézní muzeum na jevištní vyprávění biblických příběhů.
Během muzejní noci bude zpřístupněna věž Staré radnice a výstavní prostory Brněnského kulturního centra, Galerie HaDivadla a galerie Sklepení na náměstí Svobody. Za kulturou se stejně jako v minulých ročnících mohou zájemci vydat do Předklášteří, Rajhradu a na Mohylu míru, pro zážitky z pozorování noční oblohy do hvězdárny na Kraví horu či na Špilberk, kde bude zprovozněn přenosný dalekohled. Kromě zmíněných čekají návštěvníky volné prohlídky více než padesáti výstav, odborné výklady v expozicích, koncerty, divadelní představení – od opery po kabaretní vystoupení, šamanské bubny, troubení z věže, sokolníci, šermířské souboje a v neposlední řadě i nevšední občerstvení.

„Působivý zážitek určitě přinese noční výhled na rozzářené centrum města z ochozu věže Staré radnice, navíc je tu příležitost prohlédnout si v síni věže úplně novou expozici o historii tohoto nejstaršího světského komplexu v Brně. A zcela mimořádnou příležitostí budou i komentované prohlídky v galeriích v Radnické ulici. Navíc bude otevřena unikátní tvůrčí dílna zaměřená na techniky Svatopluka Klimeše, což je nesmírně zajímavý autor, kterého budou moci návštěvníci obdivovat při jedné z jeho specialit — kreslení pomocí kouře z ohně,“ říká například Pavel Galík, ředitel Brněnského kulturního centra.

Na hladkém průběhu nočních procházek za uměním, historií a poznáním se opět podílí Dopravní podnik města Brna, který bezplatně zajišťuje dopravu účastníků i do těch nejvzdálenějších muzeí. Letos poprvé i do Podhoráckého muzea v Předkláštěří. Hlavním dopravním uzlem bude stejně jako minulý rok Moravské náměstí. Na náměstí Svobody bude také od středy 21. května zprovozněn informační stánek v historickém autobusu. Zájemci zde mohou zjistit vše důležité o jednotlivých akcích a naplánovat si tak svou cestu za kulturou s dostatečným předstihem.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...