Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kde se děti nenudí aneb Bambiriáda 2008 je za dveřmi

Na rozdíl od dospělých, kteří se často potýkají s nedostatkem volného času, se podle nejrůznějších průzkumů dnešní děti často nudí. Kvalitní a smysluplná náplň volného času dětí přitom hraje…

  • Publikováno: 09. 05. 2008

Zájmové kroužky, oddíly a sdružení by měly být přirozenou součástí mimoškolních aktivit dítěte. Dítě získává v kolektivu stejně starých dětí s podobnými zájmy takové životní zkušenosti a návyky, které nikde jinde získat nemůže.

Přitom možností, jak mohou děti kvalitně trávit volný čas, je stále dost. Přesvědčit se o tom lze například na konci května na akci zvané Bambiriáda – největší přehlídce dětských a mládežnických sdružení v ČR. Celostátní akce, jejímž pořadatelem je Česká rada dětí a mládeže (ČRDM), se letos uskuteční již podesáté, a to od 22. do 25. května ve 28 městech po celé republice.

O bambiriádní program se už tradičně postará řada dětských a dorosteneckých spolků a organizací, hlavně těch, které k ČRDM náleží. Jsou jimi například Junák, Pionýr, Asociace TOM, Mládež Českého červeného kříže, Zálesák či Royal Rangers. Každé z nich má něco osobitého a zajímavého, oč se může s dětmi podělit: nejrůznější hry, soutěže a vůbec ukázky své celoroční činnosti. A co všechno lze na Bambiriádě vidět? Nespočet aktivit a doprovodných akcí: jízdu na kánoích, výtvarné dílny, indiánská týpí, deskové hry, hlavolamy, lanové aktivity, divadlo… V řadě měst je program uzpůsoben i pro handicapované návštěvníky.

I když je Bambiriáda již tradiční akcí, každý ročník je v něčem přece jen trochu jiný. Také letos plánují organizátoři v řadě měst programové novinky. Co například? V Havířově chystají přehlídku hudebních talentů, v Chomutově možná padne rekord o vytvoření nejdelšího lidského „hada“, v Ostravě má návštěvníky přivážet do místa dění historická tramvaj „Barborka“ a v Klatovech hodlají bambiriádním programem oživit cyklostezku. V Jaroměři chtějí páteční večerní koncert spojit se setkáním na radnici, náchodští pořadatelé slibují večerní ohňové programy se žonglováním a návštěvníci Plzně budou mít na Bambiriádě nejspíš co do činění se strašidly….

Smyslem Bambiriády nicméně není zabavit malé návštěvníky a návštěvnice na jedno či dvě květnová odpoledne. Atraktivní formou chce především upozornit na úlohu, kterou rozmanitá juniorská uskupení plní při jejich neformální výchově, a poukázat na šanci, kterou pro jejich rozvoj představují. Ve sdružení se totiž dítě totiž ocitá ve skupině vrstevníků, přičemž oddíly jsou navíc věkově prostupné. Má tak možnost „naučit se“ tam vzájemně spolupracovat, podporovat se, respektovat staršího a pomoci mladšímu. Zkušenosti z praxe navíc potvrzují, že se lidé z občanských sdružení později lépe uplatňují v pracovních týmech…

Bambiriádními městy v letošním roce jsou: České Budějovice, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Chrudim, Jaroměř, Jeseník, Karlovy Vary, Kladno, Klatovy, Krnov, Liberec, Náchod, Ostrava, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prostějov, Rychnov n. Kněžnou, Šumperk, Tábor, Třebíč, Třinec, Uherské Hradiště, Zábřeh a Zlín.

Vstup na akci je zdarma. Bambiriádní vstupenky navíc mnohde nabízejí držitelům možnost volného či zlevněného vstupu do vybraných kulturních a památkových objektů. Pořadatelem Bambiriády 2008 je ČRDM s podporou ministerstva školství. Hlavním partnerem, bez něhož by se akce nemohla uskutečnit, je Generali Pojišťovna a.s.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...