Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Královský průvod z Prahy na Karlštejn povede Vladimír Čech

Na majestátní a malebný Královský průvod z Prahy na Karlštejn se veřejnost může těšit letos už podruhé, a sice ve dnech 6.-7. června. Průvod poveze do kaple svatého Kříže divadelní repliku…

  • Publikováno: 25. 04. 2008

Středočeský kraj navázal na tradici založenou Karlem IV., který vybudoval Karlštejn jako ochranu pro říšské svátostiny včetně koruny. Poté, co je vystavil v Praze v někdejší kapli Božího těla na Dobytčím trhu, je zase slavnostně navracel do karlštejnské Velké věže. Tam byly uchovávány po několik desetiletí až do husitských válek.
Pro letošní průvod však by si Středočeši zatím rádi zapůjčili jednu ze tří dosud existujících kopií z hradu Trifels v Porýní – Falci, anebo použijí divadelní nápodobu jako loni. V roli Karla IV. se opět představí herec Vladimír Čech, jeho manželku Alžbětu (Elišku) Pomořanskou ztvární příbramská herečka Debora Štolbová a Karlovy bratry hejtman Středočeského kraje Petr Bendl a pražský primátor Pavel Bém.
Fantastická podívaná, historické kostýmy, kočáry, jezdci na koních a rytířská klání nejsou jedinou specialitou zajímavé dvoudenní akce. „Průvod se loni těšil také velkému zájmu Pražanů i návštěvníků metropole a věřím, že letos se vydaří ještě lépe,“ prohlásil pražský primátor Pavel Bém.
Loňská účast asi 26 000 lidí ukázala, že obyvatelé zdejších obcí slavnost vítají s radostí, dokonce ji na svých zastupitelstvech vyžadovali. Hejtman Bendl vzpomíná, jak napekli chleby a koláče a vítali průvod i vlastním programem a místními tanečními či pěveckými soubory: „Diváci reagovali spontánně, sami se oblékli do kostýmů a prodloužili průvod na délku jednoho kilometru. A na všech zastaveních lidé nachystali něco typického pro jejich město. I letos vyzýváme starosty, aby si připravili historickou řeč, v níž přednesou svou představu o budoucnosti obce.“
Stejně jako loni přislíbil kardinál Vlk požehnání začátku průvodu před katedrálou sv. Víta. Už na první zastávce na pražském Staroměstském náměstí se poutníci mohou těšit na zábavný program. Průvod bude pokračovat přes Staré Město a Smíchov k Radotínu, přes středočeské Černošice do Dobřichovic, kde bude první den završen večerním koncertem.
V sobotu vyrazí císařský pár s dvořany přes Lety, Řevnice a Hlásnou Třebaň ke Karlštejnu. Tam bude již od rána probíhat bohatý program. Slavnost vyvrcholí uložením replik císařských korunovačních klenotů do karlštejnské kaple svatého Kříže.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...