Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Snížení trestní odpovědnosti na 14 let vláda nenavrhuje

Ve středu 18. prosince předložila vláda dolní komoře parlamentu ČR návrh nového trestního zákoníku. Navzdory původnímu návrhu ministerstva spravedlnosti se zde ale neobjevila zásadní změna,…

  • Publikováno: 27. 12. 2007

Jedná se o návrh na snížení trestní zodpovědnosti ze současné hranice 15 na 14 let. Tuto úpravu, se kterou počítal už i návrh předchůdce současného ministra Pavel Němec, podporují navrhovatelé hlavně na základě tvrzení, že současná mládež vyspívá mnohem dříve, nežli tomu bylo v minulosti a jedinec je ve věku 14 let již plně schopen zodpovídat za své chování. Původní úprava počítala také se snížením hranice umožňující sexuální život.
V definitivním návrhu, který tento týden schválila vláda však tato změna není. Těsné hlasování ve vládě poslalo do Parlamentu návrh kodexu se stávající hranicí 15 let. Podle premiéra Topolánka není tento bod klíčový a vláda přenechá diskuzi zákonodárcům. „Je mnoho argumentů pro 14 i mnoho argumentů pro 15 let. Necháme o tom proto rozhodnout parlament,“ řekl premiér.
Zajímavé je, že stejná hranice platila již v době Československé první republiky a je platná také v mnoha okolních státech. Mezi poslanci ústavně-právního výboru má podle ministra návrh na snížení věku pro trestní odpovědnost zhruba poloviční podporu, v Senátu je mu pak nakloněna většina zákonodárců.

O tom, co si myslíte vy o snížení trestní odpovědnosti můžete diskutovat také na stránkách Borovice.cz.O tom, co si myslíte vy o snížení trestní odpovědnosti můžete diskutovat také na stránkách Borovice.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...