Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Táboření na sněhu - týpí, jurta, historický stan či zubřík

Na horách se o slovo hlásí paní zima a mnozí z Vás se po skončení zimních radovánek uchylují do chat, chalup, či horských středisek. Příroda je však v zimě mimořádně romantická a pokud si ji…

  • Publikováno: 18. 12. 2007

My Vám můžeme doporučit hned několik takových stanů, například týpí, jurtu, historický stan, či zubřík. Každý z nich má své přednosti, u všech je však nutno vyřešit zásadní otázku: Jak tyto plátěné příbytky při zimním táboření zateplit? Firma FAM přináší několik bodů Vám proto nabízíme nejspolehlivější tipy, jak se s tímto úkolem vypořádat.

Nejznámějším izolačním „zařízením“ je určitě lining – vnitřní plachta, užívaná v indiánských týpí. Pro ochranu před chladem je vhodnější použít silnější gramáže látky, vhodná je také směsová stanovka bavlna – polyester, která lépe odolává vlhkosti a plísním. Více informací o liningu naleznete zde .

Další osvědčenou záležitostí v týpí je ozan – jakási nadstavba liningu, která vnitřek týpí uzavírá svrchu. Vzhledem k možnému kontaktu ozanu s ohněm, či jiskrami, je vhodné, použít k jeho výrobě stanovku s nehořlavou úpravou. Více informací o ozanu naleznete zde .

U vojenských a historických stanů je velmi praktický tzv.wind cloth – závětrná plachtička, našitá na spodní části stěny stanu. Tento pruh látky, těsně přiléhající k zemi, zabraňuje vnikání chladného vzduchu a přispívá k vnitřní tepelné pohodě. Více informací o historických stanech naleznete zde .

Nejpropracovanější výbavu pro zimní táboření mají bezesporu jurty. Jejich vnitřní izolace z plstěného filcu udržuje zcela bezpečně teplo uvnitř tohoto obydlí. Odolnost proti proniknutí větru pak zajišťuje silná krycí plachta na husté laťové konstrukci. Vše ještě umocňuje dřevěná podlaha, která jurtu izoluje od země. Více informací o jurtách naleznete zde .

Pro jurty, vojenské a historické stany je velmi výhodné pořízení litinových, či plechových kamínek. Tato kamna na pevná paliva zajistí ve stanu příjemné teplo i při výrazně mrazivém počasí. Při jejich instalaci je sice nutné upravit plachtu stanu pro průchodku kouřovodu, avšak těm, kteří v zimě táboří častěji, se tato úprava rozhodně vyplatí. Více informací o kamnech naleznete zde .

Jako ochranu před chladem od země, doporučujeme pro všechny typy stanů dřevěnou štěpku. Tento poměrně levný materiál vykazuje příznivé výsledky při izolování spodní části stanů a může si jej zajistit téměř každý. Pro náročnější jsou pak určeny dřevěné podlahy, které je možno pořídit jak ve čtvercových, tak i v kruhových modulech. Informace o podlahách naleznete zde .


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...