Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava Josefa Lady

Od 15. listopadu 2007 do 3. února 2008 probíhá ve Výstavních sálech Obecního domu velká retrospektivní výstava děl malíře Josefa Lady (1887-1957). Výstava představuje reprezentativní výběr ze…

  • Publikováno: 17. 12. 2007

Hastrmany a vodníky, ponocné a vánoční koledníky, kocoura Mikeše, Kmotru lišku, Dobrého vojáka Švejka a další protagonisty Ladova imaginárního světa doplňuje i několik zajímavých exponátů, které nebyly dosud vystaveny.

Svět, který Lada maloval, dnes neexistuje – ale ani nikdy nebyl. Lada si ho sám vytvořil. Měl dar všední události života prožívat jako jedinečné a v chudobné realitě svého dětství dokázal vidět zázrak po celý život. Proslavil se především jako ilustrátor Haškova Švejka, tvůrce originálních dětských knížek a malíř, který se ve svých obrazech vrací ke světu dětství. Zásadním způsobem zasáhl i do moderní české karikatury, knižní tvorby a ilustrace, věnoval se i plakátu, reklamě a scénografii. Všechny tyto žánry, v nichž se Lada pohybuje se zdánlivě naivní prostotou, a přitom zcela samozřejmě a suverénně, výstava v Obecním domě představuje.

Mezi reprezentanty českého modernismu stěží najdeme malíře, jehož dílo by se setkalo s tak spontánní a širokou odezvou u odborného i laického publika. Výraznost Ladovy originální výtvarné řeči, je stejně výjimečná jako životnost jeho uměleckého odkazu. Nové edice jeho dětských knížek, pohlednic a kalendářů dosvědčují, že Lada není mrtvým klasikem, ale samozřejmou součástí našeho kulturního povědomí.
Národní v tom nejlepším slova smyslu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...