Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Luboš Rafaj z agentury Dobrý den se ve světě rekordů pohybuje bezmála dvacet let

V rámci konání celostátní akce Výměna zkušeností padl v Třešti nový český rekord. V pátek 16. listopadu v pozdních nočních hodinách se třešťská Výměna zkušeností zapsala do knihy rekordů. K…

  • Publikováno: 23. 11. 2007

Plánovaný počet účastníků rekordu byl vyšší, ale velký mráz a zima některé odradila. Na rekord dohlížela známá agentura Dobrý den z Pelhřimova, ve které působí také Luboš Rafaj, který se ve světě rekordů pohybuje bezmála dvacet let.

„Máte celkový přehled o tom, kolik celkem českých rekordů existuje?

Abychom si rozumněli, my neděláme to, co ukazuje televize Nova. Pro nás je důležité, že podněcujeme lidi a dáváme jim impulsy, aby něco dělali a neseděli jen doma na zadku. Co se týče počtu rekordů, tak v knize, která vyšla loni, jsou zápisy rekordů z posledních tří let. Je v ní celkem 1700 zápisů, jinými slovy 500-600 rekordních pokusů ročně na území republiky. To už vychází na dva denně.

„Existuje z vaší strany nějaké omezení, co se týče rekordů, které sbíráte a pomáháte vytvářet?

Přesně takhle se ptají lidé z marketingu vždy, když sháníme nějaké peníze. Kterou cílovou skupinu zasahujete? Postihujeme všechno, česká kniha rekordů má 80 kapitol a každá kapitola, to je každý pes jiná ves. Jednou děti ve školce malují sluníčka a namalují jich 25 tisíc. Po druhé zase registrujeme sbor babiček a dědečků, kdy sbormistrovi je 92 let a věkový průměr je 78 let, takže ten záběr je hodně široký. Každá oblast lidské činnosti tvoří vlastní kapitolu, ve které jsou nějaké výkony a ty byly impulsem k tomu, něco dělat.

„Lidé se vám hlásí sami, nebo po rekordech pátráte?

Teď už se nám hlásí sami, myslím, že se nám povedlo iniciovat lidské blbnutí. A to zajímá média, protože co jiného by je mělo zajímat než to, že dospělí a děti někde blbnou a dělají rekordy. Ať už je to důstojné nebo jde o recesi.

„Takže i náčelník CVVZ Martin Paclík se vám ozval, že se chce pokusit o rekord. Čeho se rekord přesně týká?

Původně to mělo být ve smyslu, vymysleme rekord a uděláme ho. Přijede hodně lidí a organizací, což je pro nás zajímavé už samo o sobě. Člověk, který na jedno místo, na jednu akci a v jeden čas shromáždí několik desítek nebo set dětských organizací, je už samo o sobě rekord. Nakonec jsme se dohodli, že účastníci z dětských organizací půjdou k betlému u kostela a počet lidí u něj shromážděných bude směrodatným číslem. Poslední domluva zněla, že by měli mít svíčku, aby to nebylo úplně suché. Tím pádem je to o tom, kolik lidí přijde v průvodu k betlému se svíčkou.

„Jakým způsobem se bude rekord počítat?

Při hromadném rekordu je to vždycky složité. Kdyby se dávaly dárečky, tak se sečtou dárečky, stejně jako když jsou vypité plechovky, tak se sčítají plechovky. V tomto případě projde průvod kolem autobusového nádraží a úzkou lávkou přes potok. U lávky bude zúžené místo, kde si budou všichni zapalovat svíčku z pochodní a tam se na chvíli přibrzdí. To bude moment sčítání. Když to bude tisíc lidí, může to být tři tisíce vteřin, takže relativně dlouhý čas, ale ne zase tak dlouhý na to, aby to akci zbrzdilo.

„Berete tedy spíše rekordy originální než ty, které ostatní překonávají?

Obojí. Někdo vytvoří rekord, přijdou lidé se svíčkami k betlému. Příští rok to někdo udělá znovu, ale bude tam lidí dvakrát tolik. V tu chvíli bude rekord překonán. Podle počtu je jasné, že častější je ustanovování rekordu, každý vymyslí nějakou svoji disciplínu. Člověk by nevěřil, kolik se najde lidských činností.

„Jaký rekord vás v poslední době nejvíce zaujal?

Z dětských určitě těch pětadvacet tisíc sluníček, to byla paráda. Jinak je toho strašlivé množství, ale v muzeu máme hodně zajímavou věc. Čtyřicetiletý pán slepoval věci ze sirek, nic takového ve světě nenajdete, je to totální světový unikát. Za čtyřicet let života nad slepováním ze sirek strávil 63 tisíc hodin, slovy sedm let a dva měsíce. Slepil dohromady 90 věcí, mezi nimiž jsou funkční hudební nástroje jako mandolíny, kytary nebo housle. Vedle toho udělal různé obrazy a vázy. Máme jednu vázu, která čítá 7542 hodin a bylo na ní použito 80 tisíc sirek. Před několika dny zase proběhl rekord ve slepování buchty. Z osmdesáti centimetrových kusů buchet, které napeklo široké okolí, udělali buchtu dlouhou 130 metrů. To jsou věci, do kterých se hodně zapojuje veřejnost.

„Máte na svém kontě taky nějaký rekord?

Když jsme začínali, tak jsme dělali ptákoviny. Ale myslím, že ten můj už neplatí.

„A co to bylo?

Myslím, že hod kartou do dálky.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...