Přidat inzerci

Facebook

Navigace


05/07 - Mrazivá CVVZ a den studentů

Tento víkend se osazenstvo Borovice.cz vydalo do sněhem zaváté Vysočiny, aby bylo svědky Celostátní vzájemné výměny zkušeností. Kromě toho, že v místím bufetu nepodávali točenou Kofolu, což pro…

  • Publikováno: 19. 11. 2007

O zajímavosti nebylo nouze. Pepa se nespokojil pouze s pasivním vyžitím na CVVZce, a tak z části lektoroval semináře o Hrách a hlavolamech. V ušetřeném čase jsme také navštívili několik seminářů, dokonce jsme si stačili prohlédnout i město Telč, s velice příjemnou obsluhou místní cukrárny.

Přes veliké množství aktivit si účastníci akce našli čas, aby navštívili naši Borovicovou expozici a načerpali tak inspiraci v oblasti cestování skupin. Díky nabité atmosféře jsme v sobotu ani nestačili postřehnout, že je státní svátek, tedy Mezinárodní den studentstva. Na CVVZ bylo studentů mnoho a nás napadlo, jestlipak vědí proč a za jakých okolností vznikl tento svátek. Pro oprášení školních vědomostí (Vašich i našich) Vám to shrneme.

Mezinárodní den studentstva má nesporně svůj původ v „zemích koruny české“ a je to také jediný den mezinárodního významu českého původu.

Po pohřbu studenta Jana Opletala dne 15. listopadu, který se stal posledním projevem manifestačního odporu českého lidu proti německé okupaci Čech a Moravy v roce 1939, nařídil Hitler, aby jakékoliv další demonstrace byly bez ostychu ihned potlačeny vojenskou silou. Byly uzavřeny české vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni a popraveni, (přesně 1200) stovky českých studentů byly zbity a odvlečeny do koncentračních táborů. 17. listopad byl prohlášen za „Mezinárodní den studentstva“ při příležitosti druhého výročí podzimních událostí v roce 1939 v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava, a to ve Velké Británii, na velké manifestační schůzi delegátů studentů 26 národů svobodného světa pod záštitou prezidenta Dr. E. Beneše.

Vzhledem k tomu, že se v naší redakci strhla velmi vášnivá debata po té, co Pepa objevil na internetu studentskou anketu na téma Sametová revoluce s překvapivými odpověďmi, jsme se rozhodli, že je nutno i tuto událost ve třech větách shrnout.

17. listopadu 1989 se v Praze konala pokojná demonstrace studentů při příležitosti 50. výročí studentských manifestací v Protektorátu Čechy a Morava na počátku druhé světové války. Po počátečních proslovech na Albertově a kladení květin a svíček na Vyšehradě se průvod vydal směrem na Václavské náměstí, byl však zastaven na Národní třídě pořádkovou policií a násilně rozehnán. To následně vedlo k dalším rozsáhlým protestům studentů a veřejnosti proti československému komunistickému režimu, tzv. Sametové revoluci, k pádu vlády a nastolení demokracie.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...