Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Dobíjení v outdooru

Dnešní doba je plná elektroniky a čím dál více se používá i v outdooru. Jako například všechny GPS přístroje, mobily, vysílačky, čelovky, fotoaparáty a videokamery. Při delším pobytu v horách,…

  • Publikováno: 10. 09. 2007

Zde je jedna z možností.
Firma Silva nabízí praktické a malé provedení nabíječe Solar I, který je určen ke snadnému připevnění na batoh, zavazadlo či stan. Pomocí spirálového kabelu v délce až 90 cm je k němu připojené pouzdro s dobíjenými 2 či 4 AA akumulátory. Při chůzi či jízdě se nemusíme o nic starat. Dopadá-li na panel dostatek světla, akumulátory se dobíjejí více či méně podle intenzity záření. Solar I lze také připevnit na vhodně umístěnou hladkou plochu pomocí přílepek. Příkladem může být okno dálkového autobusu nebo okno lodě, pokud jako pasažéři nemáme jinou možnost nabíjení.
Vlastní panel i pouzdro jsou vodotěsně provedeny, takže náhlý déšť nebo namočení nepoškodí ani nabíječ, ani skryté akumulátory. Aktivní plocha článků nesmí být ničím zakryta či zastíněna (ani částečně), velmi by se tím snížil dodávaný výkon.
Nevýhoda nabíječky Solar I je, že není určena pro nabíjení RAM baterií, LiIon, Pb akumulátorů a dalších nestandardních akumulátorů. Jedná se o nabíječ AA akumulátorů typu NiMH, NiCd celkem libovolné kapacity, které spolehlivě a relativně i rychle nabije a dokáže tak udržet přístroje na AA akumulátory provozuschopné po téměř libovolnou dobu pobytu mimo zdroje elektrické energie.
Solární energie je zdarma dostupná po celé Zemi, jen husté mraky a noc ji neumožní využívat. Musíme si umět spočítat potřebu dobíjení podle počtu a používání přístrojů. Podle průměrných slunečních dnů oblasti pak můžeme vypočítat, zda budeme mít dostatek elektrické energie. Při správném počtu nabíjecích panelů a kapacit akumulátorů pro veškeré naše přístroje je možné udržovat vše plně funkční i pro velmi dlouhou dobu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...