Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Ten dělá to a ten zas tohle aneb Řemesla v pohádkách

je podtitul 17. ročníku festivalu Jičín-město pohádky, který se každoročně koná pod patronací Rady Královéhradeckého kraje. Bude zahájen v úterý 11.září 2007 a potrvá až do neděle, 16. září. …

  • Publikováno: 23. 08. 2007

K vrcholným patří bezesporu zahajovací průvod se stovkami kostýmovaných dětí i dospělých. Masky se připravují v rodinách, ve školách, překvapují a udivují nápaditostí a vypovídají o fantasii a vtipu tvůrců. Průvod je rok od roku větší a spolu se zahajovacím ceremoniálem se stává vyhledávanou podívanou. Nejinak by tomu mělo být i letos. Hlavní město pohádky otevře jeho patron Jiří Lábus.
Začnou vycházet Pohádkové noviny, fungovat Pohádková pošta, na Valdické bráně se usadí tříhlavý drak, ze své jeskyně v lese Řáholci přijde Rumcajs, Manka a Cipísek a Jičín opět bude pestrý zpíváním, malováním, vystupováním tanečních a divadelních souborů, výstavami hraček, knih, ale i galerií dětské a studentské tvorby.
Ve čtvrtek 13.9. z nádraží Praha Braník vypraví Jiří Lábus parní expres Pohádka a pražské školáky bude do hlavního města pohádky doprovázet Rumcajs. Na koho se nedostane, ten může jet parním expresem z Prahy také v sobotu 15.9.

V centru města, na zámeckých nádvořích, v zámeckém parku, na pěší zóně i Rynečku budou tvůrčí dílny cechů řemeslných, místa her, bude se tvořit, každý bude mít příležitost si leccos vyzkoušet, ukázat co dovede a třeba si odnést i Vyučný list. Zajímavou podívanou bude práce zručných řemeslníků, mezi něž letos patří studenti řady středních a vysokých škol, dále středověké tržiště, hračkářský trh, říše loutek, chráněné dílny, pouliční divadla a muzicírování, otevřená podia pro dětská vystoupení, stejně jako večerní venkovní promítání.

Jedním z řady doprovodných programů je mezioborové kolokvium Volnočasové aktivity jako příprava na budoucí povolání, určené pedagogům, sociálním pracovníkům, knihovnicím a veřejnosti, vedené psychologem PhDr.V. Martinem z FF UK Praha.
Závěrečný nedělní program zve na rodinný výlet historickým parním vlakem do Rumcajsovy jeskyně v Českém ráji, kde společně všichni oslaví Rumcajsovy narozeniny. Odpoledne pak na jičínském náměstí zazvoní zvonec, děti vrátí klíče od města p. starostovi, a brány pohádkového města se zavřou.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...