Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Klíště - jak minimalizovat nebezpečí

S příchodem léta a prázdnin Vám informační portál Borovice.cz přináší řadu rad a tipů jak se účinně chránit proti klíšťatům. Málokdy si totiž skutečně uvědomíme, jak nebezpečné mohou být nemoci…

  • Publikováno: 25. 06. 2007

Menší výskyt tedy můžete očekávat v oblastech pokosených luk vysočinského typu, vlhkých sekaných luk u řek, jeličnatých lesů bez podrostu keřů a trávy a v horských oblastech nad 800 m.m.m.

Pokud musíte krizovou lokalitou procházet, doporučujeme ihned poté si prohlédnout nohavice či nohy, neboť tak nejčastěji odhalíte i několik teprve lezoucích klíšťat.

Klíšťata přenáší mnoho nemocí, ale nejčastější jsou encefalitida a lymská borrelioza, které mohou trvale a vážně poškodit mnohé lidské orgány včetně zraku a kloubů. Avšak klíšťata bývají nakažená jen některá.

Zakousnuté klíště je dobré objevit do 24 hodin. Nejdůležitější je tedy se prohlédnout za dobrého světla co nejdříve po příchodu domů.

Pokud klíště objevíte nedoporučuje se zadusit jej mastí nebo olejem, neboť klíště při dušení vyvrhne obsah svých střev i s potencionální nákazou do rány. Jednoznačně se tedy dnes doporučuje klíště pouze vytáhnout či vykývat prsty nebo pinzetou a ranku poté zakápnout jodem.
Aktuální informace o výskytu klíšťat a jejich aktivitě naleznete na stránkách Českého hydrometerologického ústavu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...