Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Program pro mládež Cena vévody z Edinburghu

Bavit se s kamarády při sportu a cestování, to zní líp, než se nudit doma sám! Program pro mládež Cena vévody z Edinburghu (též „Edie“) je určen pro mladé lidi ve věku od 14 do 25…

  • Publikováno: 21. 05. 2007

Lze jej proto vnímat též jako vhodný nástroj prevence sociálně patologických jevů a protidrogové prevence.
Kořeny Programu položil již v roce 1956 princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty. Vycházel přitom z filozofie duchovního otce zážitkové pedagogiky Kurta Hahna a ze zkušeností Lorda Hunta, vedoucího první úspěšné výpravy na Mount Everest. Myšlenka se z Velké Británie do dnešních dnů rozšířila do více jak sta zemí světa a oslovila přes pět milionů mladých lidí.
Princip Edieho spočívá v pozitivním nasměrování a motivování mladých lidí, kteří v rámci daných pravidel usilují o dosažení osobně stanovených cílů. Účastníci tak mají příležitost individuálně se zdokonalovat ve vybraném rekreačním sportu a praktické dovednosti, vykonávají dobrovolnou službu a v týmu plánují a podnikají dobrodružnou expedici. Oporou a dobrými rádci jsou jim vždy jejich vedoucí. V oblasti expedic navíc často mohou využít výhod mezinárodního zázemí Programu.
Edieho je možné absolvovat ve třech stupních obtížnosti – bronzovém, stříbrném a zlatém. Ty se liší i svou minimální požadovanou dobou plnění, která se pohybuje v rozmezí od šesti měsíců u bronzu po osmnáct měsíců u zlatého stupně.
Individualita cílů umožňuje otevřít Program prakticky všem mladým. Mgr. Tomáš Fajkus, výkonný ředitel Programu, uvedl: „Edie neznevýhodňuje slabší. Hodnoceno je vždy pouze individuální zlepšení jednotlivce. Program se nesnaží účastníky porovnávat – nejde o tvrdou soutěž, spíše o spolupráci mezi přáteli.“
V České republice je Program pro mládež Cena vévody z Edinburghu koordinován stejnojmenným občanským sdružením, které uděluje povolení k jeho provozování a zajišťuje školení vedoucích a další služby pro jednotlivé provozovatele. Od roku 1993 se Edie zabydlel ve dvaceti dvou městech u třiceti organizací pracujících s mladými lidmi, převážně u středních škol, internátů a domů dětí a mládeže. Díky nim je do něj aktuálně zapojeno okolo 400 mladých lidí.
Program našel své příznivce i mezi osobnostmi našeho společenského a sportovního života. Podpořil ho prezident republiky Václav Klaus, olympijská medailistka Kateřina Neumannová a fotbalista Pavel Kuka.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...