Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Miliarda stromů před poločasem: Cíle dosaženo

Již více než miliardu stromů se lidé na celém světě zavázali vysadit v rámci kampaně vyhlášené OSN. Cíl je tak již částečně naplněn ještě dříve, než se projekt vyhlášený na konferenci o změně…

  • Publikováno: 21. 05. 2007

K překročení hranice jedné miliardy přispěl Senegal, který nedávno přislíbil vysadit dvacet milionů stromů.

Počet stromů skutečně vysazených však za entusiasmem příslibů ještě pokulhává. Jejich množství zatím přesáhlo jen 14 milionů. Tento nepoměr lze zčásti ale přičíst tomu, že lidé svůj záměr stromy vysadit zaregistrují na speciálních stránkách na internetu, ale již se na tu samou stránku nevrátí, aby zaregistrovali, že ho realizovali.

Velká odezva v ČR V České republice se kampaň setkala s velkou odezvou. Na podnět Informačního centra Spojených národů v Praze akci oficiálně podpořili dva ministři vlády, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová a ministr životního prostředí Martin Bursík. „Ochrana klimatu je největší globální výzvou současného světa a něco udělat by nejenom měl, ale hlavně může každý,“ říká Martin Bursík. Vyzval především k výsadbě městské zeleně v Česku. Současně upozornil, že přednost má být dávána domácím druhům dřevin, které jsou typické pro naše podnebné pásmo.

Ministryně Kuchtová dopisem oslovila základní a střední školy, aby se ke kampani přidaly a vysazovaly stromky tam, kde je to v jejich okolí vhodné. Například na pražském Petříně vysadil podle informací Týdeníku školství strom i Zlatý Ámos 2007 Ivan Sedlák. Se studenty Masarykovy střední školy chemické z Prahy 1 vysadil nedaleko sochy Jana Nerudy lípu srdčitou. O mladý strom se bude starat školní ekotým, a to i během letních prázdnin. Zasazení stromu ale není jedinou akcí ekotým, jehož členy jsou studenti i učitelé. Nedávno dokončili analýzu současného ekologického stavu školy, počítali, měřili a do jisté míry také odhadovali spotřebu elektřiny, vody, tepla. Zaměřili se na třídění odpadu. Teď navrhnou opatření, která by spotřebu mohla snížit.

Významným způsobem k projektu v Česku přispívá Nadace Partnerství , která se ke kampani přihlásila jako jeden z prvních subjektů. Samotná nadace se zavázala, že přispěje výsadbou 10 tisíc stromů! Těm, kteří chtějí sázet, ale nemají kde, nabízí možnost strom adoptovat. „Toho lze využít i při obdarovávání například u příležitosti svatby, narození dítěte nebo životního jubilea,“ říká Michal Veselý z této brněnské organizace. Partnerství nabízí také pomoc těm, pro něž je registrační formulář na mezinárodním webu kampaně těžko překonatelnou překážkou. „Lidé nám mohou poslat detaily o svých zazeleňovacích plánech (lokalita, počet a druh stromů, účel výsadby a adresa organizace/jednotlivce) na strom.zivota@nap.cz , a my již vše potřebné vyřídíme,“ dodává Michal Veselý.

Pražská kancelář OSN obdržela již desítky zpráv od občanů Česka, dětí i dospělých, které kampaň oslovila. Ze všech krajů ČR přicházejí oznámení o výsadbě jednotlivých stromků i celých stromořadí. Jeden dopis dorazil dokonce až ze slovenských Michalovců. Ozvali se i lidé s kritickými připomínkami. Akce hledí především na masovost, nebere ale již tolik v úvahu co a hlavně kde a kdy vysazovat, aby to mělo z dlouhodobého hlediska smysl, zaznělo z některých komentářů. A tak se například jedna skupina ekologů ke kampani přihlásila tím, že vydala pokyny pro občany jak a kde stromy správně vysadit. Projekt Miliarda stromů tak každopádně vzbudil živou pozornost a přivedl lidi k osobní iniciativě.
Jak zasadit strom? Zajímavým způsobem ke kampani v ČR přispěl Svaz zakládání a údržby zeleně (SZÚZ). Ten nejen kampaň podpořil, ale vydal i informační leták, na kterém přehledně uvádí vše potřebné pro správnou výsadbu stromů. Nakonec, cílem kampaně není jen rychle vysadit co nejvíce zeleně. Hlavním cílem je, aby se stromy uchytily a zdravě rostly. Jen tehdy bude jejich účinek pro planetu žádoucí.

Ochrana přírody i klimatu Kampaň vyhlásil v listopadu minulého roku Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Jejím cílem je ochrana přírody a v neposlední řadě i klimatu. Jednání a diskuse na toto téma probíhají na nejrůznějších úrovních. Zapojit se může každý z nás – úsporami energie, volbou hromadné dopravy nebo jízdního kola před automobilem i osobní účastí na kampani Miliarda stromů pro planetu Zemi. Během roku 2007 by tak měla být na světě vysazena nejméně miliarda stromů. Stromy pohlcují skleníkový plyn oxid uhličitý, ale také pomohou zvládat následky klimatických změn – zvýšené srážky i dlouhá období sucha.

Kampaň pokračuje. Přidejte se a pomozte do konce roku vysadit na Zemi miliardu stromů. Seznam těch, kteří se již zapojili a dali o tom zprávu IC OSN, najdete níže. Vaše iniciativa nás zajímá i nadále. Informujte nás prostřednictvím emailu na info@osn.cz. Průběh celé kampaně pak sledujte na internetu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...