Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Animánie v plném proudu

Osmý ročník Podzimní sklizně odstartoval v sobotu 9. listopadu. Festival nejen animovaného filmu, který pořádá Animánie, potrvá celý týden.

Osmý ročník festivalu Podzimní sklizeň potrvá od 9. do 17. listopadu. Projekce českých i zahraničních filmů, určených dětem i dospělým, budou k vidění v Měšťanské besedě a v Anděl Café Music Baru. Závěr festivalu bude patřit také tradiční Přehlídce národní audiovizuální tvorby dětí a mládeže do 26 let. Ta bude letos poprvé dvoudenní, do soutěže dorazilo přes 150 filmů z celé země. Hodnotit je bude odborná i dětská porota.

Každý den festivalu nabídne zajímavé, divácky přitažlivé filmy, některé z nich (dopolední projekce) organizátoři festivalu připravili pro školní mládež a studenty odborných škol s odborným komentářem.

Týdenní svátek animace a animovaného filmu doplní bohatý doprovodný program. Zájemci se mohou zúčastnit animačních dílen, které povedou profesionální lektoři. Letos je ústředním festivalovým tématem sci-fi. Program dílen nabízí zajímavé osobnosti, animační techniky i další způsoby vyjádření. Víkendové dílny se odehrají průběžně v rámci bohatého programu pro rodiny s dětmi v Měšťanské besedě spolu s projekcemi animovaných filmů. Většinu z workshopů hostí ZUŠ Sokolovská v ateliérech výtvarného oddělení (U Jam 14), odbornější dílna bude probíhat na Střední uměleckoprůmyslové škole Zámeček – v křimických ateliérech. Nově letos Animánie využívá prostory ZUŠ Trnka ve Staniční ulici.

Festivalu se tradičně zúčastní několik zajímavých hostů. Kromě lektorů – profesionálních animátorů, jako jsou například Matyáš Trnka, Kristina Dufková, Martin Polák či František Topinka, přijedou i samotní tvůrci a znalci animovaných filmů.

„Pouze tři dny po premiéře představí Pavel Koutský svůj nový film s názvem Husiti. Archivní projekcí sci-fi pokladů z Národního filmového archivu zase osobně provede filmová historička Michaela Mertová. Nebo film Čtyřlístek ve službách krále promítneme za účasti jeho tvůrců, přijede tedy režisér Michal Žabka i výtvarník Jaroslav Němeček,“ upřesňuje hlavní koordinátor festivalu Jan Příhoda.

Dne 23. 10. byla slavnostním křtem uvedena na trh kniha Sníh na trávě, první zahraniční vydání významného ruského básníka animovaného filmu Jurie Norštejna, jejíž prezentaci uvede na festivalu překladatel a dramaturg ČT jiří Kubíček.

Jeden z lektorů festivalových dílen, Matyáš Trnka, také představí svůj interaktivní komiks Malý Alenáš. Jeho adaptace oblíbené knížky Ivana Vyskočila Malý Alenáš je něco mezi počítačovou hrou, rozhlasovou pohádkou a klasickým komiksem. Výstava komiksu se bude konat během konání Podzimní sklizně ve foyer Měšťanské besedy.

V kavárně Inkognito bude k vidění výstava fotografií z Mezinárodního letního animačního soustředění z letošního srpna. Čtvrteční večer bude patřit přestávce mezi filmy. Ve 21:00 v Music baru Anděl se fanoušci animace uvolní na koncertě kapely FruFru, jejíž hudba putuje napříč žánry.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...