Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Selské slavnosti v Holašovicích už tento víkend

Selské slavnosti Holašovice, které se budou konat 26. – 28. července 2013, připomenou 15. výročí zápisu obce na seznam UNESCO.

  • Publikováno: 26. 07. 2013

Zavítejte poslední červencový víkend do jihočeské obce Holašovice na 16. Selské slavnosti, které vás zavedou do časů dávno minulých. Dnes již tradiční lidové slavnosti začínají v pátek 26.7. poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pokračují celodenním sobotním a nedělním programem.

Základním rámcem je pořádání „staročeského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel. Na rozlehlou náves obce se letos opět sjede kolem 250 lidových umělců a řemeslných tvůrců z Čech, Moravy i Slovenska. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost pozorovat předvádění původních řemeslných technik, zručnost a cit pro tradiční výrobu i sami si některé z řemesel vyzkoušet.

Ke správnému jarmarku patří lidová zábava, a tak nebudou chybět vystoupení jarmarečních zpěváků, jihočeští heligonkáři, šermířská klání, kejklíři, dětmi oblíbené projížďky na koních, dřevěný ručně poháněný kolotoč a různé soutěže jako chytání kaprů z kádě do ruky nebo soutěž o nejlepší jihočeskou buchtu.

Jarmark doprovází velice bohatý kulturní program folklorních souborů, folkových skupin, country kapel a dechových hudeb. Hosty letošních Selských slavností jsou folklorní soubory nejenom z České republiky, ale i ze Slovenska, Ruska a Rakouska.

V programu slavností bude připomenuto významné výročí – uplynutí 15ti let od zápisu Holašovic na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Bude připomenuto také konání Zemské výstavy 4 města, 2 země, 1 region, do které jsou Holašovice okrajově zařazeny, a opět dojde k slavnostnímu udělení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2013.

Nad 16. Selskými slavnostmi v Holašovicích převzali záštitu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a předseda Folklorního sdružení ČR Zdeňek Pšenica. Slavnosti organizuje obecně prospěšná společnost Občané Jankova a Holašovice sobě a všem s garancí Obce Jankova, ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR a místními organizacemi a partnery. 
Akce se koná s podporou Evropské unie – Evropského fondu pro regionální rozvoj. Dále podporují: Jihočeský kraj, Mattoni, Budějovický Budvar, TranSoft a.s., Lesy ČR, ateliér MALEC, ASTON, Faktor, Rumpold, OSA, DCD Ideal a další sponzoři. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, ČRo České Budějovice, Jihočeská televize, Rádio Faktor, borovka.cz, Rádio Proglas, TV NOE, Mediatel, DTA, Deník, časopis FOLKLOR, Literární noviny.

Přijeďte do jižních Čech připomenout si prastaré tradice. Srdečné pozvání všem!


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...