Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rozhovor s náčelníkem CVVZ 2012 v Šumperku

Mílovými kroky se blíží letošní Celostátní velká výměna zkušeností. Přípravy jsou v plném proudu, dolaďují se poslední organizační zapeklitosti a účastníci se začínají těšit na víkend plný…

  • Publikováno: 08. 11. 2012

V jakých prostorách se bude letošní CVVZ konat? Jaká je dostupnost?
V prostorách jedné ze základních škol v Šumperku. Je na sídlišti, takže účastníci musí očekávat nějaká omezení, hlavně při jízdě autem a parkování. Naštěstí máme pro parkování u školy vyhrazená místa, kde se snad autíčka vlezou. Máme tři příjezdové směry do města a všechny budou viditelně značené, aby účastník náhodou v našem malém městě nezabloudil.

Každoročně se CVVZ účastní několik set účastníků, kolik jich máte nahlášeno letos?
Už při naší kandidatuře a přebírání pořadatelského pádla jsme říkali, že kapacita bude omezená hranicí 400 účastníků (bez pořadatelů a lektorů). A máme plno. V tuto chvíli máme stav 550 zaplacených lidiček, což je úspěch.

Program bývá na CVVZ vždy pestrý, každý pořadatel chystá i různá lákadla. Co je podle Vás v letošním programu to nejzajímavější?
Naše programová nabídka je opravdu bohatá. Máme jich přes 140 bez opakování různých seminářů, dílniček nebo výměn. A také jednu novinku, která snad v dějinách CVVZetek nebyla. Část dílniček bude otevřená i široké veřejnosti. Je to nová věc, neodzkoušená. Uvidíme zdali novinku účastníci přijmou.
Také představíme spoustu nových programů a lektorů (ti jsou většinou z řad vedoucích oddílů a klubů). Výstavy, soutěže a podobně.

Každý ročník akce je díky střídajícím se pořadatelům specifický. Co nabízíte letos jiného oproti předchozím ročníkům, ať už se jedná o organizaci, jednotící linku nebo cokoliv jiného?
Již uvedenou novinku s otevřeným programem. Ale hlavně se více opřít o naše motto, myšlenku. Naše CVVZetka bude snad pro většinu stálých účastníků jiná, netradiční. Klademe si za úkol více se vrátit k některému významu této akce a to je setkávání nebo výměny. Účastník dostane opravdu velký prostor se tu setkávat a vyměňovat si své zkušenosti. Možná je to i tím, že celý realizační tým vychází z těch nejnižších článků dětského hnutí, z vedoucích, instruktorů a rádců oddílů, klubů. Proto celé setkání děláme po svém. Samozřejmě se snažíme některé hlavní stavební prvky zachovat, ale je to obtížné. Skoro celý realizační tým nezažil tolik CVVZetek, aby je mohl porovnávat. V tom ale vidím velkou výhodu. Přeci jenom, vedoucí se k tomu postavili, jako by dělali motivaci pro táborovou hru. Účastník bude potkávat stromy, různé výstavy, malé i velké hry a soutěže. Zkrátka i pořadatelé si chtějí tu svoji vvzetku pořádně užít, ne jen pracovat.

Podtitul aktuálního ročníku je „V korunách dětské fantazie“, co si pod tím můžeme představit?
Podle mne je toto motto hodně otevřené. Každý si v něm najde to co potřebuje, každý si od nás odveze tu svoji představu o tom, co je dětská fantazie a jak ji rozvíjet. Pokusíme se všem ukázat, že dětská fantazie je pořád otevřená, úžasná a různorodá. Výzdobu školy pro akci nám třeba vyráběly děti. I drobné dárky pro účastníky. Nic není stejné, každé dítko do své práce vtisklo právě tu svoji fantazii. I to je důvod, proč jsme sáhli pro otevřenou řadu programů, která je hlavně určená dětem.
A proč v korunách? Tímto chceme říct, že pořád máme kam vodit děti, že v přírodě je tolik úžasného a krásného. Nebo ten strom představuje tu dětskou fantazii, když je rozvíjená, je potom krásný i ten strom, když ale dítě nedostane prostor se rozvíjet, tak i ten strom zakrní, uschne

A na závěr?
Bohužel nás mrzí, že mezi organizacemi už není žádná parta, která by byla ochotná v CVVZetkách pokračovat. Snad Třebíč nebude poslední. Je to sice pořádná zátěž na organizátory a jejich čas, ale pro ten výsledek to stojí za to.
Slyším některé názory, že v dnešní době už podobná setkání nemají význam. Nemyslím si to. Vedoucí se pořád potřebují scházejí, povídají si a vyměňují své poznatky. Ať je to někde u táboráku, RVVZetkách nebo na těch celostních setkání. A pokud by CVVZetka „padla“, přišla by dětská hnutí u nás o jednu naprosto úžasnou věc. A to by byla škoda.

Strejda Vláček – vedoucí oddílu T.O.Kamarádi Šumperk (náčelník realizačního týmu CVVZ 2012 Šumperk)


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...