Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Vestibul pražského metra Muzeum ožil výstavou fotografií

Až do 16. 11. 2011 si mohou cestující prohlédnout výstavu „Dobrovolníci jsou vidět“, kterou v rámci Týdne dobrovolnictví pořádají skauti a skautky.

  • Publikováno: 09. 11. 2011

Patnáct velkoformátových fotografií kolemjdoucím přiblíží nejen činnost skautů a skautek, ale především ukáže, že přestože dobrovolníci nepracují za peníze, nelze říct, že pracují zadarmo.

„Mám pocit, že se jako dobrovolník můžu hodně naučit. Jako vedoucí oddílu mám šanci si vyzkoušet vedení týmu, organizaci akcí pro desítky lidí, zvládání stresu nebo i plánování. Dobrovolnictví mi dává minimálně stejně jako škola. Navíc dělám něco, co mě baví, a ještě po mně něco zůstane,“ popisuje svůj pohled na čas věnovaný dětem jednadvacetiletý vedoucí skautského oddílu Michal Malík.

Rok 2011 byl v Evropě vyhlášen Rokem dobrovolnictví. Junák se – jako jedna z největších dobrovolnických organizací věnujících se práci s dětmi a mládeží – zapojil několika projekty, jako je spuštění webové stránky jobs.skaut.cz, fungující jako pracovní portál pro dobrovolnickou činnost. Vyvrcholením Evropského roku dobrovolnictví je Týden dobrovolnictví, v jehož rámci připraví skauti výstavu „Dobrovolníci jsou vidět“ a nabídnou kolemjdoucím pohled do zákulisí skautské dobrovolnické činnosti.

„Jako členové hnutí, jehož činnost na dobrovolnictví stojí, jsme rozhodnutí stanovit rok 2011 Evropským rokem dobrovolnictví velice přivítali. Vnímáme ho jako příležitost poděkovat všem, kteří se o svůj čas dělí s dalšími lidmi, a upozornit na obrovskou – v penězích jen zčásti vyčíslitelnou – hodnotu jejich práce,“ popisuje smysl výstavy starosta Junáka Josef Výprachtický.

Dobrovolnictví je, stejně jako skauting, společná myšlenka, která má neomezené množství podob. Nabízí nejen možnost podílet se na směrování společnosti, ale i prostředek k budování respektu, důvěry a vzájemnosti mezi lidmi. Dobrovolnictví i skauting jsou zároveň výzvou k překročení vlastních hranic, možností rozvíjet se, realizovat se, být užitečný s tím, co člověk umí.

Návštěvníci výstavy, která bude v metru k vidění do 16. listopadu, nahlédnou do dobrodružství, her a zábavy pro 30 000 dětí. Ta je uskutečnitelná právě díky dobrovolné práci přibližně 6000 dospělých. Ti se ve svém čase věnují vedení víkendových akcí, letních táborů či správě základen. Podle analýzy ČRDM vedoucí oddílů věnují dětem v průměru přes 40 dnů dobrovolné práce ročně. Jen skauti tím za rok ušetří státu i rodičům dětí prostředky v hodnotě přes sto milionů korun. Na webu skaut.cz se lze přesvědčit, že dobrovolná činnost znamená také spoustu zábavy. V jejím rámci lze například projet na kánoi běžně zavřenými pražskými jezy či potkat stejně naladěné lidi na mezinárodním jamboree.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...