Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Do Husitského muzea v Táboře

Jednou z nejvýznamnějších památek pozdní gotiky v českých městech je radnice v Táboře. Sály radnice dnes slouží Husitskému muzeu, neboť se v nich nalézají stálé expozice.

  • Publikováno: 28. 10. 2011

Přízemí původní městské radnice nabízí stěžejní muzejní prezentaci Husitského muzea v Táboře – expozici věnovanou husitství, která byla pro veřejnost zpřístupněna na podzim 2010. V deseti sálech se odehrává příběh husitství, vyprávěný různými „hlasy“ a obrazy. Návštěvníka provede od kořenů husitství až po vývoj historické paměti na husitství v 19. a 20. století.

Na začátku prohlídky vtáhne do děje působivý film představující situaci před vypuknutím husitských bouří. Atmosféru se snaží navodit i další místnosti, které dané téma – prameny revoluce, husitské válečnictví, vojevůdce, hledání krále, vlastní cestou, paměť, město, ve znamení kalicha – nabízejí nejen prostřednictvím textů, obrazů a exponátů, ale i videosnímky, ozvučenými diorámaty či animovanými sekvencemi.

Děti ocení, že se s klíčovými pojmy seznámí prostřednictvím komiksových panelů. V expozici na ně čekají též tajné zásuvky a dvířka s úkoly nebo vtipné výjevy v kukátkách. Mohou si vyzkoušet, jak jim padne kroužková košile či jak se sedí na královském trůně.

Expozice Husité je bezbariérová a je možno si zapůjčit speciální průvodcovské texty v Braillově písmu pro nevidomé.

Právě dnes si lze v husitském muzeu připomenout významný státní svátek Den vzniku samostatného Československa. Otevřen bude Památník dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí (mimořádně otevřeno i o víkendu – tedy v sobotu 29. 10. a v neděli 30. 10. 2011), Bechyňská brána a vyhlídková věž Kotnov a Stará táborská radnice, kde můžete navštívit expozici Husité, dvě výstavy, středověké podzemí a na odpoledne je pro děti připravena tvůrčí dílna nazvaná Narozeniny v muzeu.

Stará táborská radnice na Žižkově náměstí 1 otevřena od 9:00 do 17:00. Více o expozici zde, podrobnosti o výstavě malíře Aloise Doležela a výstavě Židé v boji a odboji si můžete přečíst v rubrice výstavy, přístupné s průvodcem je též středověké podzemí.

Od 14:00 o 17:00 probíhá tvůrčí dílna pro děti, ve které si budou moci účastníci vyrobit vlastní štít a ledacos zajímavého se dozvědět o státních symbolech, erbech a znacích.

Vyhlídková věž Kotnov a Bechyňská brána, kde najdete expozici Život a práce ve středověké společnosti, otevřena od 13:00 do 17:00.

Památník dr. Edvarda Beneše, prezidenta republiky v Sezimově Ústí bude otevřen od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 15:00, a to ve dnech 28. 10., 29. 10. a 30. 10.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...