Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kouřim láká turisty skanzenem i obrácenými zvony

Muzeum lidových staveb v Kouřimi láká návštěvníky jak k obchůzce tradičních stavení, tak na folklorní veselky, které se zde pořádají pravidelně několikrát do roka.

  • Publikováno: 17. 01. 2011

Každý turistický průvodce vás v Kouřimi pozve do skanzenu, Kouřim ale není jen jediné muzeum v přírodě. Na náměstí stojí u kostela svatého Štěpána zvonice, v níž jsou zvony zavěšeny vzhůru nohama. O kousek dál se Muzeum Kouřimska, sídlící v budově někdejší radnice ze 14. století, pyšní expozicí plnou archeologických nálezů, starých víc jak tisíc let. A to jsme ještě nemluvili o hradbách, díky kterým byla už ve 13. století Kouřim dávána za příklad všem městům okolo!

Skanzen shromažďuje lidové stavby z okolí a představuje život českého venkova v 17. a 18. století. Založen byl v roce 1972 a původně sloužil jako muzeum pro stavby ze zátopové oblasti nádrže Želivka.

Po celý rok se ve skanzenu pořádají kulturní akce – bývá to v únoru masopust, v květnu letnicové slavnosti, o prázdninách řemeslné léto a před Vánoci se tu připomíná advent v řadě pořadů a výstav.

V nejbližších pěti měsících nás čeká šest akcí:
13. února – Masopust držíme, národopisný pořad
20. března – Vynášení smrti, zahájení turistické sezóny; Na svatého Řehoře, národopisný pořad
3. dubna – Chození s Jidášem, národopisný pořad
4. dubna – Před pomlázkou, národopisný pořad
22. května – Letnicové slavnosti – máje na Kokořínsku, národopisný pořad
31. května – VII. Dětský pohádkový týden, až do 4.června

Kouřim ale láká i jinou raritou, unikátem, který téměř nikde jinde neuvidíte: Do Verony se jezdí kvůli Romeovi a Julii. Kouřim láká turisty na Štěpána a Marii. Ne, nejedná se o postavy osudové milostné tragédie ani o místní přeborníky v tom či onom oboru.
Štěpán a Marie jsou barokní zvony – poslední dva z pěti, které kdysi vyzváněly z kouřimské zvonice daleko do okolí. Na zvonech je zajímavé, že jsou zavěšené vzhůru nohama a do pohybu se uvádějí šlapáním na pedály. Zvonice s obrácenými zvony v Kouřimi je unikátní, podobnou raritou se v Česku může chlubit jen zvonice v Rovensku pod Troskami.

Kouřim za návštěvu rozhodně stojí. Vždyť kdoví, kdyby býval mocenský souboj u Štolmíře nevyhrál Václav Přemyslovec, nýbrž kouřimský kníže Radslav z kmene Zličanů, možná bychom dnes měli Kouřim za hlavní město.

www.kourim.info


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...