Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Po stopách blanických rytířů

„V hoře dřímají ozbrojení rytíři, svatováclavské vojsko, dřímají a čekají, až nastane den, kdy bude potřeba jejich pomoci, až budou do boje povoláni.“

  • Publikováno: 10. 10. 2010

Takto líčí své naděje na zázrak Alois Jirásek. Zatím se žádný zázrak nekonal, rytíři v klidu spí. Jen jeden z nich je v pohotovosti, asi usoudil, že národu hrozí nebezpečí v podobě nevědomosti. Proto se sám a ochotně stal patronem velmi zajímavé naučné stezky S rytířem na Blaník ve středních Čechách.

Stezka měří necelé čtyři kilometry, začíná na parkovišti u Louňovic pod Blaníkem, vede přes vrchol Velkého Blaníku a končí v Kondraci.

Pobaví a poučí nejen děti, ale i dospělé.
Víte snad, co je serpentinit? Nebo drobnozrnný biotitický granodiorit typu mrač? Žádná neslušná slova, ale ukázky hornin v geologické expozici.
Milovníci pověstí si také přijdou na své. Na zastávce číslo 3 je čekají blanické pověsti. Vyobrazen je zde například středověký meč nalezený u skály, ilustrace s blanickou tématikou pro Staré pověsti české, nebo řez horou Blaník z Divadla Járy Cimrmana.

Obsah stezky výstižně charakterizují jednotlivé názvy zastávek: Geologie Blaníku, Blanická pověst, Lesy a rostlinstvo, Blaník v umění, Rozhledna a další zajímavosti, Historie osídlení Blaníku, Obratlovci na Velkém Blaníku, Základní kámen k Národnímu divadlu, Lesnictví, Houby blanických lesů, Bezobratlí na Velkém Blaníku, Potok Brodec.
Dětem je určeno 17 dětských zastavení, na kterých si mohou například poměřit rozpětí křídel orla s rozpětím svých paží. Tomu odolá i málokterý dospělý

Kdo má rád přírodu, pohyb a nějaké to získávání informací, je zde na správné stezce. A určitě udělá radost onomu blanickému rytíři, který bdí nad našimi vědomostmi.

Jana Chrtková

www.stezky.info


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...