Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Nevidomí a nemobilní nemusejí zůstávat doma

Botanická zahrada se zpřístupnila nevidomým a pro pohybově handicapované návštěvníky památek vyšel nový průvodce.

  • Publikováno: 03. 07. 2010

Pražská botanická zahrada zprovoznila v dubnu první stezku, po které se mohou vydat také nevidomí. Nová stezka nabízí návštěvníkům třicet sloupků s informacemi v braillovu písmu. Sloupky jsou v blízkosti rostlin nebo stromů, takže si nevidomý může exponát osahat. 

K většímu pohodlí nevidomých návštěvníků by mělo přispět také školení pro práci s osobami s handicapem, které absolvovali průvodci, pokladní i někteří další zaměstnanci. Dvě zaměstnankyně za sebou dokonce mají kurz základů znakové řeči. „Díky všem vyjmenovaným aktivitám se pražská botanická zahrada zařadila mezi Přátelská místa Českého červeného kříže,“ doplnil Wolf.

Letos má zahrada v plánu také zřídit zvukového průvodce a hmatový plán expozic včetně vyznačení stávajících cedulí. Nadále přitom bude pokračovat dalšími cedulemi orientačního systému a dvěma hmatovými výstavami.

www.botanicka.cz

 

Návštěvníkům památek, kteří mají omezenou schopnost pohybu a orientace, se do rukou dostává nový průvodce po památkách: Jak dobýt hrad. Památky takřka bez bariér.
Informuje o památkách, hradech, hradních zříceninách, zámcích, klášterech, kostelech, skanzenech, zahradách, židovských památkách a archeologických nalezištích, které jsou pro vozíčkáře přístupné.

V průvodci uváděné památky mohou vozíčkáři navštívit buď samostatně, nebo s pomocí rodinných příslušníků, asistence, přátel a známých. V případě vybraných kulturních památek ve správě NPÚ a národních kulturních památek se upozorňuje i na ty, které jsou v současné době pro vozíčkáře přechodně, či trvale nepřístupny.

Publikaci je možno stáhnout na webových stránkách NPÚ.

www.npu.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...