Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Setkání Šlechtičen, parních lokomotiv řady 475.1

O víkendu 26. a 27. června proběhne v Železničním muzeu v Lužné u Rakovníka vrcholná akce roku - setkání parních lokomotiv s přezdívkou Šlechtična.

Toto setkání se odehrává v Železničním muzeu Českých drah vždy v poslední červnový víkend a jde každoročně o vrcholnou akci roku.

Jedná se o setkání parních lokomotiv určitého typu nebo provozního použití a pro letošní rok byl vybrán typ 475.1. Elegantní vzhled těchto lokomotiv jim přisoudil přezdívku „Šlechtična“.
Jde o univerzální lokomotivu uspořádání 2’D 1′, kterou byl modernizován strojový park ČSD po 2. světové válce. Určena byla pro dálkové rychlíky a osobní vlaky a také rychlé nákladní vlaky. Vyráběla ji lokomotivka Škoda v Plzni za použití nejmodernější technologie a konstrukčních prvků. Měla stanovenou rychlost 100 km/h a při technicko-policejních jízdách dosahovala rychlosti 115 km/h.
Její výroba probíhala v letech 1947 až 1951, celkem bylo pro ČSD dodáno 147 strojů a dalších 25 kusů bylo exportováno. Jejich nasazení trvalo až do konce pravidelného použití parních lokomotiv u nás, tedy do roku 1980, a navíc v 70. letech pomohly řešit provozní problémy, když se u nově dodávaných motorových lokomotiv projevila značná poruchovost.

Připravovaného setkání v Lužné se zúčastní všechny dosud existující provozuschopné stroje – 475.101, 111, 179 a jako zahraniční host 475.196 ze Slovenska.

Do Lužné pojedou tento víkend parní vlaky z Prahy, Žatce, Plzně, Ústí nad Labem a Krupé. Jízdní řády naleznete v přiloženém dokumentu nebo na stránkách Železničního muzea.

 

www.cdmuzeum.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...