Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Poslední romantik

Reprezentativní výstava k sedmdesátinám známého kreslíře Rychlých šípů je od 13. dubna až do 6. července 2010 k vidění v Muzeu Karlova mostu.

  • Publikováno: 19. 04. 2010

Marko Čermák, mnohostranně zaměřený umělec, je známý jako kreslíř Rychlých šípů a „dvorní ilustrátor“ románů Jaroslava Foglara. Na hudební scéně proslul jako průkopník hry na pětistrunné banjo. Společně s Janem Vyčítalem a Josefem Šimkem se stal spoluzakladatelem hudební skupiny Greenhorns. Jeho životní stezku zároveň charakterizuje ryzí vztah k přírodě a trampingu.

K životnímu jubileu umělce bylo připraveno několik projektů a akcí s cílem přiblížit veřejnosti široký okruh Čermákových aktivit nejen jako výtvarníka a hudebníka, ale i trampa a milovníka romantiky „starých časů“.
Hlavním pilířem těchto projektů, které nesou jednotící souhrnný název Marko Čermák: Poslední romantik, se stala výstava v Muzeu Karlova mostu v Praze. K vidění je každý den od 10 do 18 hodin v termínu od 13. dubna do 6. července 2010.

Ve výtvarné části expozice budou dominovat kreslené seriály a ilustrace, které vzešly z Čermákovy spolupráce se spisovatelem Jaroslavem Foglarem.
Výstava ovšem přiblíží i jeho další rozsáhlou ilustrátorskou tvorbu desítek knižních titulů jiných autorů, průřez kreseb publikovaných v mnoha časopisech a příležitostných tiskovinách, stejně jako obrazy – krajinomalby, figurální kompozice a další díla.

Magnetem expozice budou unikátní a dosud nikdy neprezentované kresby z raného období kreslířovy tvorby – například seriál podle bestselleru literatury pro mládež, románu Záhada hlavolamu.
V rámci expozice nahlédnou návštěvníci i do nefalšovaných Stínadel – tajuplné městské čtvrti, kterou Jaroslav Foglar ve svém díle zahalil rouškou dobrodružství a specifické chlapecké romantiky. Kulisu Stínadel vytvoří podzemní, historicky nejstarší prostory muzea se zachovalým základem někdejšího Juditina mostu!

Široce koncipovaná výstava Marko Čermák: Poslední romantik jistě zaujme návštěvníky napříč generacemi fanoušků country hudby, čtenářů Foglarových knih i umělcových souputníků na trampské stezce.
Navíc nezůstane uzavřena jen zdmi výstavních prostor. V rámci doprovodného programu se Muzeum Karlova mostu stane výchozím bodem poznávací soutěže pro mládež na území Pražské památkové rezervace. Cílem hry bude v ulicích Starého Města, Malé Strany a Hradčan objevit zajímavá místa spjata s příběhy Rychlých šípů a životem Jaroslava Foglara.

 

www.muzeumkarlovamostu.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...