Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Již podvacáté rozzáří skauti Plzeň Betlémským světlem

Již podvacáté přivezli skauti z křesťanského střediska ICHTHYS do České republiky Betlémské světlo, které je nejen pro ně symbolem míru, přátelství a pokoje. V katedrále sv. Bartoloměje při mši…

  • Publikováno: 17. 12. 2009

Ve čtvrtek 24. prosince bude světlo k dispozici i na dalších místech v Plzni.

Betlémské světlo – vánoční symbol, představovaný malým, chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti do Plzně již tradičně od roku 1990. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předali skautským delegacím z celé Evropy. Novodobá vánoční tradice vznikla v Rakousku, kdy malý plamínek přicestovat v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky na pomoc postiženým dětem. Do České republiky se Betlémské světlo dostalo poprvé po pádu komunistické vlády v roce 1989.

Stejně jako každý rok i letos budou Betlémské světlo skauti za pomoci Českých drah rozvážet vlaky do všech koutů ČR a lidé si jej budou moci převzít již od soboty 19. prosince. Dostane se tak na stovky nádraží. Kromě rozvozu vlaků se také bude rozdávat při řadě regionálních akcí. Místa, na kterých si lidé mohou světlo vyzvednou, stejně jako seznam vlaků, různé doprovodné akce a bližší informace jsou průběžně zveřejňovány na nově spuštěném webu pro veřejnost.

„Nezapomínáme ani na nemocné a opuštěné lidi. Těm roznášíme světlo přímo do jejich domovů, abychom jim udělali radost. Každoročně navštěvujeme také domovy důchodců. Na rozdávání a roznosu světla se podílí každoročně asi 100 skautů a skautek ze skautského střediska ICHTHYS a oddílů Kalahari a Hiawatha, kteří rozdají kolem 5 000 ks sklenic s plamínkem,“ popisuje Jan Boček, koordinátor roznosu Betlémského světla v Plzni.

Kromě Betlémského světla budou v předvánočním čase skauti letos již podesáté nabízet vánoční dárky v charitativním stánku Skauti dětem v Kopeckého sadech na konci Františkánské ulice. Ve dnech 14. – 18. prosince budou skauti z plzeňského střediska „STŘELA“ získávat za vlastnoruční výrobky finanční prostředky pro plzeňské sdružení Ty a Já, jehož cílem je pomáhat tělesně či mentálně handicapovaným dětem a mládeži začlenit se do běžného života.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...