Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Setkání ČRDM v Senátu: Rok 1989, svoboda a odpovědnost i novinky z legislativy

Historický sál Senátu PČR se stal 11. prosince místem výročního „Setkání 2009“, pořádaného Českou radou dětí a mládeže (ČRDM). Zhruba čtyřhodinový program se skládal ze dvou bloků.…

  • Publikováno: 13. 12. 2009

i někdejším vůdcem revoltujících studentů a dnešním ředitelem humanitární organizace Člověk v tísni Šimonem Pánkem, část druhá se pak zaměřila na tematiku zákonů o dobrovolnictví a veřejně prospěšných organizacích.
Šimon Pánek přiblížil pěti desítkám přítomných zástupců rozmanitých dětských a mládežnických spolků dramatické momenty Sametové revoluce, jichž byl sám jedním z důležitých aktérů. Zdůraznil v této souvislosti význam svobody, která ovšem podle jeho mínění nemá být zcela bezbřehá. Stejného názoru ostatně byl i další z pozvaných hostů, první náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Miroslav Lehký. „Každý chce svobodu, ale nikdo nechce nést zodpovědnost,“ poznamenal. Šimon Pánek v odpovědi na otázku Pavla Trantiny, co ho v dnešní době těší a dává mu naději do budoucna, pak jako jeden z příkladů uvedl rozkvět spolkového života, a to i v docela malých obcích.
Z kontextu debaty vyplývá, že významnou roli v tomto ohledu sehrávají právě občanská sdružení zaměřená na mimoškolní výchovu nejmladší generace. Jejich přičiněním se totiž mohou děti učit nejen zacházet se svobodou a vážit si jí, ale mít i respekt k pravidlům.

V části věnované novinkám z oblasti legislativních norem se do centra pozornosti dostala chystaná novela zákona o dobrovolnictví. Po vystoupení zástupce ministerstva vnitra Radka Jiránka vysvítá, že zamýšlené změny v zákoně se z podnětu ČRDM a některých dalších neziskových organizací ubírají správným směrem. Ze zákona má být především odstraněno omezení, které neakceptováním členského poměru dobrovolníka k organizaci, pro niž dobrovolnou práci vykonává, diskriminuje mj. právě řadu aktivistů z prostředí dětských sdružení. Zpracovatelé sekretariátu Rady vlády pro neziskové organizace vymezením pojmu veřejné prospěšnosti nemají prý v úmyslu zavádět nový typ organizace, ale nabídnout některým z již stávajících typů nadstandardní formu, například v oblasti daňových úlev. Norma, bude-li zpracována a přijata, by měla také zabraňovat zneužití formy NNO k nekalým finančním machinacím a podpořit účelnost rozdělování státních dotací.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...