Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Liberecké science centrum připravilo pro žáky besedu s astronauty

Američtí astronauti Owen Garriott, Richard Harriont a rakouský astronaut Franz Viehbock navštíví ve středu 7. října liberecké science centrum iQpark. „Připravena je od 17 hodin beseda se…

  • Publikováno: 13. 10. 2009

Richard Garriott strávil jako vesmírný turista deset dní na mezinárodní stanici ISS. Richard má zřejmě vesmír takříkajíc v krvi. Jeho otec byl totiž také astronaut. Na palubě kosmické lodi Skylab 3 odstartoval ke svému dvouměsíčnímu pobytu v orbitální stanici Skylab 1 společně s kosmonauty Beanem a Lousmou. Owen se zabýval především vědeckými, biologickými výzkumy a pozorováním Slunce. Společně se svými druhy zvládl výstupy mimo stanici (EVA) a pak i přistání s kabinou na padácích na hladině Tichého oceánu. O deset let později se dostal do vesmíru podruhé s expedicí STS-9 (dle COSPARu 1973-050.A). Start byl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Během letu zvládli 70 vědeckých experimentů a s menšími problémy i přistání na základně Edwards.

Franz Viehbock se zúčastnil mise, která odstartovala 2. října 1991 z kosmodromu Bajkonur a měla za cíl především věděcké experimenty.

Američtí astronauti navštíví Liberec v rámci setkání astronautů a kosmonautů z celého světa, které se uskutečnilo jako ASE XXII. Planetary Congress v Praze ve dnech 4. – 10. října 2009. O své zážitky z výprav do vesmíru se v Liberci podělí se 150 účastníky besedy.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...