Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Děti z chudé kosovské vísky Šajkovac se mohou snáze učit: Češi přivezli jejich škole dar

Pro tři stovky žáků a žákyň základní školy v chudé kosovské obci Šajkovac bude každodenní výuka nyní snazší. Zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) a firmy Office–centrum totiž ve…

  • Publikováno: 12. 10. 2009

října 2009 osobně předali řediteli školy svůj humanitární dar, zacílený na možnost zlepšit tamní svízelné podmínky výuky. Konkrétně jde o úplné vybavení celé jedné třídy školními lavicemi, židlemi, katedrou a tabulí, o „běžné“ učební pomůcky, jako jsou například sešity, tužky, pastelky aj., určené všem žákům školy, a dále o počítač s tiskárnou a dva notebooky.

„Jak vidíte sami, máme starou školu, je z roku 1948, a my jsme do ní investovali jen málo. Naši učitelé ale pracují nejvíc, jak mohou – a mohu říct, že pracují dobře učitelé a žáci taky,“ pronesl při setkání s českou návštěvou ředitel školy Beqir Mulolli. „Děkuji moc ještě jednou,“ opakoval po něm několikrát během diskuze tlumočník.
Vybavení obdarované školy, která má sedm tříd a 25 zaměstnanců, je přitom více než skromné: například z metodických pomůcek mají učitelé k dispozici pouze glóbus a několik map. Darem od britských vojáků dostali před časem jednu televizi a video. Sportovní vybavení je omezeno na jednu fotbalovou branku a několik míčů, s nimiž se ale většinou již stejně nedá hrát.

Projektová manažerka známé prezentační akce ČRDM „Bambiriáda“ Blanka Lišková stručně vysvětlila, jak se nápad pomoci šajskovacké školy vlastně zrodil: „Jelikož Česká rada dětí a mládeže pořádá v naší republice velikou akci pro rodiče s dětmi, tak jsme se v rámci té akce domluvili s představiteli Armády České republiky, že uspořádáme humanitární sbírku. Vzhledem k tomu, že jsme neziskovou organizací, potřebovali jsme k té sbírce partnera, kterým je společnost Office–centrum; její ředitel Tomáš Liška se postaral o to, abychom vám mohli vybavit alespoň jednu třídu,“ dodala.
Kromě ČRDM se na humanitární sbírce dále podílelo i několik jejích sdružení: Duha – sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi, RADAMOK (Rada dětí a mládeže Moravskoslezského kraje), Rada dětí a mládeže kraje Vysočina, Salesiánské hnutí mládeže a rovněž Národní parlament dětí a mládeže.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...