Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Dnes je květinový den - podpořte ligu proti rakovině!

Již 13. ročník celonárodní veřejné květinové sbírky Český den proti rakovině probíhá letos právě dnes, ve středu 13. května na celém území Čech a Moravy. Téma sbírky 2009 Cílem Ligy proti…

  • Publikováno: 13. 05. 2009

Každý dárce si neodnese pouze kytičku, ale také letáček s radami a informacemi, jak se rakovině bránit anebo alespoň významně snížit riziko onemocnění. Letošním tématem sbírky je prevence před rakovinou tlustého střeva a konečníku. Málo se o tom mluví, málo to bere naše veřejnost na vědomí, avšak situace ve výskytu i úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva a konečníku je v České republice alarmující. Za posledních padesát let vzrostly počty pacientů i zemřelých takřka na trojnásobek. Profesor Dienstbier alarmující čísla komentuje: „Je pravda, že choroba postihuje hlavně starší lidi. Avšak recept na účinnou obranu, totiž na preventivní sledování zdravého stavu zažívacího ústrojí, spočívá v aktivním přístupu mladších ročníků. Bohužel z lehkomyslnosti, ostychu či strachu volí mnozí z nás pštrosí politiku – nedbáme o sebe. Většina onemocnění je odhalena, až když je pozdě. 60 % pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku přichází k lékaři v posledním, čtvrtém stadiu choroby, kdy je šance na vyléčení už mizivá (12 %). Zato v časných stadiích má každý vysokou naději na uzdravení (75 %)!“

Rakovina tlustého střeva a konečníku, téma letošního ročníku, se vyvíjí nenápadně a bez příznaků po dlouhá léta. Ve čtyřech případech z pěti jsou jejím výchozím ložiskem snadno odstranitelné polypy, které však musí být objeveny včas! V aktivní péči o sebe, v rozhodnutí absolvovat jednoduché preventivní vyšetření, má každý z nás v rukou mocnou zbraň proti zákeřné, ale léčitelné chorobě. LPR Praha apeluje na občany: Požádejte svého praktického lékaře o vyšetření stolice na případnou přítomnost krve a toto vyšetření opakujte každé 2 roky. V případě pozitivity bude následovat podrobné lékařské vyšetření. Mužům a ženám nad 50 let hradí tyto jednoduché testy zdravotní pojišťovny!

Bližší informace o prevenci před tímto onemocněním se dozví každý, kdo si koupí alespoň za 20 Kč kytičku. Dostane k tomu letáček s doporučeními, jak se nemoci bránit anebo ji zachytit včas!

Letošní novinky
A. Liga s ligou
Liga proti rakovině Praha společně s Českomoravským fotbalovým svazem letos společně pořádají preventivní kampaň Češi první na světě, avšak ve špatné lize zaměřenou na boj proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Hlavním cílem projektu je upozornit cílovou skupinu fotbalových fanoušků na rozumnou životosprávu a na preventivní skríningové vyšetření krvácení ve stolici. Kampaň proběhne na fotbalových stadionech při zápasech 27. a 28. kola 1. a 2. ligy ve dnech 9.-10. května a 16.-17. května tohoto roku a při odvetných zápasech semifinále Poháru ČMFS 13. května 2009. Návštěvníci těchto utkání dostanou leták s informacemi o prevenci před rakovinou obecně a speciálně o kolorektálním karcinomu. Na stadionech budou odvysílány také audio či video spoty, ve kterých fotbaloví internacionálové vyzývají fanoušky k tomu, aby neváhali a podstoupili testy.
Součástí projektu je také finanční dar klubů pod heslem Góly pomohou prevenci! Přihlášené kluby věnují na konto sbírky LPR Praha 2 000 Kč za každý vstřelený gól v zápasech 27. a 28. kola 1. a 2. ligy. K dnešnímu dni se ke kampani přihlásilo 23 z 32. klubů.

B. Žlutý stan LPR v Praze na Můstku, 13. květen 10 – 18 hodin
Letošní ročník Květinové sbírky se rozhodly podpořit známé osobnosti kulturního života tím, že budou v den sbírky osobně nabízet žluté kytičky ve žlutém stanu LPR Praha v dolní části Václavského náměstí. Návštěvníci stanu si tak budou moci koupit žlutý kvítek od Mahuleny Bočanové (10 – 15 h), Martina Zounara (11- 12 h) Sisy Sklovské a Vladimíra Hrona (15 – 16 h), Petra Hořejše (13 – 14 h). V doprovodném kulturní programu zazní písně z muzikálu Kladivo na čarodějnice, zazpívají členové dětského pěveckého sboru Jiskřička z Uhříněvsi, podepisovat své knihy Toulky českou minulostí bude spisovatel Petr Hora-Hořejš, atd. Po celou dobu budou návštěvníkům k dispozici lékaři z LPR, se kterými mohou občané konzultovat své potíže.

Kontakty:
Liga proti rakovině Praha: tel.: 224 919 732, lpr@lpr.cz
Informace o sbírce: Arcadia Praha, mobil: 607 990 261, jitka.bajgarova@arcadia.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...